GANTAR O RAZLOGIH ZA PREKINITEV POGODBE Z GENEPLANETOM: "Ventilatorjev imamo trenutno dovolj"

Slovenija

Pri odločitvi o prekinitvi pogodbe s podjetjem Geneplanet za dobavo 110 ventilatorjev je pretehtal predvsem podatek, da ima Slovenija trenutno ventilatorjev dovolj, je za Televizijo Slovenija dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Glede obravnave poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme pa je poudaril, da gre za obsežno nalogo.

Ministrstvo za zdravje je včeraj namreč odločilo, da bodo 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdržali ob zagotovilu dodatne opreme. Medtem bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodbo za dobavo preostalih 110 ventilatorjev bodo prekinili, so sporočili z ministrstva.

Kot je za Odmeve na Televiziji Slovenija dejal Gantar, se je vlada ob začetni veliki rasti števila okuženih z novim koronavirusom bala scenarija nekaterih drugih držav, zato je predvidela bistveno večjo potrebo po ventilatorjih. "Glede na razmere in učinkovitost ukrepov jih imamo trenutno na razpolago dovolj," je dejal. Zavod za blagovne rezerve je po njegovih besedah kupil 163 ventilatorjev. Bolnišnicam je razdelil 136 ventilatorjev, od tega 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je dobavil Geneplanet. Zavod ima trenutno na zalogi še 20 ventilatorjev Siriusmed R30 in sedem drugih.

Število postelj na oddelkih za intenzivno nego omejeno

Gantar je pojasnil, da je rezerv tako precej, obenem pa je število postelj na oddelkih za intenzivno nego omejeno. Za konec junija je poleg tega predvidena dobava še 50 ventilatorjev, odprta pa je tudi pogodba zaradi prijave na skupni evropskih razpis. Prek slednje je Slovenija rezervirala 300 ventilatorjev, če bi jih potrebovala. "To pomeni, da je rezerva zadostna, tudi če bi bile razmere bistveno težje - recimo ob morebitne drugem valu okužb," je dejal.

Evropsko združenje ventilatorje Siriusmed R30 označilo kot primerne

Evropsko združenje za intenzivno medicino je ventilatorje Siriusmed R30 označilo kot primerne, je poudaril Gantar. Niso najvišje kategorije, so pa varni in jih uporabljajo tudi številne druge države, se je na navedbe o neprimernosti teh ventilatorjev za bolnike s covidom-19 odzval. "Če je težava samo v filtrih in vlažilcih, se bo to verjetno dalo kupiti, kdor bo potreboval," je dejal. Poleg tega to niso edini ventilatorji v državi, je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .05. 2020 ob  13: 56
Gantar je sramota za slovensko zdravstvo in stranko kateri pripada.
kokodek |  05 .05. 2020 ob  11: 40
podrepniških politikov imamo tudi dovolj