GA BO DOBILA SLOVENIJA? Za nominacijo za mednarodnega oskarja kandidirajo filmi iz 93 držav

Svet

Za nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec kandidira 93 držav, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila Ameriška filmska akademija. Prestižne filmske nagrade bodo podelili 9. februarja v Los Angelesu, nominirance pa razglasili 13. januarja. Slovenski kandidat za nominacijo je Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc.

Na prihodnjih, 92. oskarjih bodo prvič podelili kipec za najboljši mednarodni celovečerec, kakor so preimenovali kategorijo, v kateri so doslej izbirali najboljši tujejezični film oziroma film, ki ni v angleškem jeziku.

Lani je kandidaturo za nominacijo oddalo 87 držav, med letošnjimi 93 državami pa so prvič filmi iz Gane, Nigerije in Uzbekistana. Španija je za svojega kandidata izbrala dramo Bolečina in slava Pedra Almodovarja, Nemčija kandidira s filmom Systemsprenger režiserke Nore Fingscheidt, Francija pa s socialno dramo Les Miserables režiserja Ladja Lyja.

Slovenski predstavnik, ki se bo potegoval za nominacijo, je Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc. Po mnenju žirije gre za "nekonvencionalen in avtorsko prepoznaven film, ki ga odlikujejo vrhunski prispevki vseh članov ekipe, tako jasno uglašenih v enotno zgodbo, da bi ji bilo težko karkoli dodati ali odvzeti".

Sicer pa je Ameriška filmska akademija letos dobila novega predsednika, tokrat prvič direktorja castinga, vodjo izbora igralske zasedbe. Izvolili so Davida Rubina, ki stoji za filmi, kot so Angleški pacient in Nadarjeni gospod Ripley Anthonyja Minghelle, Možje v črnem F. Garyja Grayja ter Štiri poroke in pogreb Mikea Newella.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  09 .10. 2019 ob  10: 52
Dobili ga bodo hrvatje.