FONDA O ODSTRANJENIH MREŽAH V SEČI: "Ribogojci imamo zvezane roke"

Piran

Pred dnevi smo poročali, da je Okolje Piran iz mandrača v Seči odstranilo stare, odslužene in smrdeče ribiške mreže, ki so se tam nabirale desetletja. Ob čistilni akciji se je marsikdo vprašal, kdo mreže tam odlaga oziroma ne poskrbi za njihov odvoz. Nekateri so ob tem s prstom pokazali na ribogojnico Fonda, a Irena Fonda iz podjetja Fonda.si d.o.o. tovrstne očitke ostro zavrača.

"Podjetje Fonda.si d.o.o. od samega začetka delovanja vse naše odslužene mreže vedno odda v reciklažo podjetju AquafilSLO, ki sprejema in reciklira ribiške in ribogojske mreže, ki so iz primernega materiala za recikliranje (najlon 6), iz celotnega sveta," je uvodoma pojasnila Irena Fonda in poudarila, da so v njihovem podjetju veseli, da sta Občina Piran in Javno podjetje Okolje Piran pristopila k nujnemu reševanja problematike Ribiškega pristanišča Seča.

"Že od leta 2003, to pomeni od kar smo tudi mi uporabniki tega pristanišča, se trudimo, da bi to področje skupaj uredili. Žal do danes do tega ni prišlo," opisuje Fonda, ki dodaja, da bodo ribogojci z Občino Piran in Okoljem sodelovali in jim pomagali po svojih najboljših močeh.

"Mi ribogojci imamo namreč popolnoma zvezane roke in sami ne smemo pristopiti k reševanju te problematike. V preteklosti smo na svojo roko poskusili delno urediti mandrač, vendar si zaradi delovanja civilne iniciative in nekaterih krajanov Seče sami več ne upamo premakniti ničesar," razlaga Fonda.

Mreže, ki jih je podjetje Okolje Piran izkopalo iz nasipa na morski oziroma zunanji strani mandrača na Seči so po besedah Fonde last bivših najemnikov tega področja (Lere d.o.o.) in ostalih bivših ribogojcev (Zadruga Ribič Seča z.o.o.) Tam so bile odložene že več kot 20 let nazaj.

Zdaj mandrač veliko bolj ranjliv?

Fonda je opisala še, da so veliko večino starih odsluženih mrež in smeti odstranili že pred leti na lastne stroške, ker tega kljub številnim prošnjam in pozivom ni storila občina. Starih odsluženih mrež na zunanji strani mandrača pa sami niso odstranili, ker so po njihovem mnenju utrjevale zunanji zid mandrača, ta pa je pod vodo povsem spodjeden in sedaj zaradi odstranitve teh mrež, brez kakršne koli sanacije bistveno bolj izpostavljen v primeru slabega vremena.

"Podizvajalca, ki je odstranjeval in kopal mreže iz zunanjega dela mandrača, smo preden je začel z odstranjevanjem tudi opozorili, da te mreže ščitijo mandrač pred erozijo zaradi valovanja morja in da je potrebno, ko bodo te mreže odstranili, drugače zaščititi mandrač. Potrdili so, da so razumeli in da bodo o tem obvestili Okolje," ob tem še pravi Fonda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  11 .04. 2022 ob  18: 58
10
Fondovci ne nakladajte.....uredili ste ta del tako da nudite sebi in izbrancem poceni priveze, ki redno lovijo ribe v rezervatu.....prav tako plavajoč pontil v školjčišču in na njem stara adria ,kjet dva nonota celo poletje lovita ribe.....vsak ki gre v školjčišče si lahko ogleda razdejanje nad in pod vodo ki ga te naravovarstveniki povzročajo....