FAFANGEL OPOZORIL NA SLABŠANJE COVIDNIH RAZMER: "To ni dobra novica"

Slovenija

Epidemična slika se v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Ob tem je vse starejše od 60 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19.

Kot je pojasnil Fafangel, reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo. "To ni dobra novica," je jasen.

Stanje v bolnišnicah je za zdaj še stabilno, a se bo število covidnih bolnikov po njegovih besedah kmalu začelo povečevati. Trenutno se še vedno nahajamo v prvi fazi epidemije, ko večina covidnih ukrepov temelji na priporočilih. Še imamo možnost, da preprečimo prehod v drugo fazo, kjer posvetovalna skupina predlaga nekatere nujne ukrepe, je pojasnil.

"Še vedno gremo lahko z relativno blagim pristopom skozi to jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni. Če pa se bomo delali, da problema ni in mižali in se naenkrat zbudili v drugi fazi epidemije z obvezami, bodo ljudje upravičeno jezni," je poudaril. Ob tem je priporočil nošnjo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu.

Kot enega izmed poglavitnih ukrepov je izpostavil cepljenje proti covidu-19 - tako osnovno cepljenje, za starejše od 60 let pa je priporočen tudi prejem drugega poživitvenega odmerka.

Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih NIJZ doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je v sredo napovedal okrepljeno promocijo cepljenja proti covidu-19. Ta se bo po njegovih besedah začela, ko bo v Slovenijo prišlo Pfizerjevo prilagojeno cepivo, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron.

Evropska agencija za zdravila je cepivo odobrila v ponedeljek, Ostrc pa pravi, da bodo prvi odmerki tega cepiva v Sloveniji v roku štirih tednov. V Sloveniji je sicer od tega tedna za cepljenje na voljo Pfizerjevo cepivo, ki deluje proti prvotni različici koronavirusa in različic omikron BA.1.

"Nikakor ne gre čakati na novo cepivo," je dejal. Cepivo, ki ščiti proti koronavirusni različici omikron, je že na voljo za poživitveno cepljenje, je poudaril. Ob tem je dodal, da težji potek covid-19 preprečujejo tudi cepiva, razvita proti prvotni različici koronavirusa.

Na torkovem sestanku posvetovalne skupine NIJZ so po njegovih besedah opozorili na implementacijo priporočil, ki so jih v skupini že pripravili in predstavili. Opozorili so tudi na omenjen velik pomen visoke precepljenosti proti covidu-19 starejših od 60 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  15 .09. 2022 ob  15: 56
ne skrbi,nismo in niti ne bomo čakali na nobeno cepivo....tisti ,ki se ni cepil prej se ne bo niti potlej...je bil zvest svojemu prepričanju ,k večjemu še tisti ,ki so se cepili jim je žal,jih kar nekaj poznam ki se tolčejo po glavi...
manemebasat |  15 .09. 2022 ob  15: 47
In to zaradi tega, ker vsa cepiva, tudi tista proti gripi, zobne anestezije itd VSEBUJEJO GRAFENOV OKSID. Dokazano! Grafenov oksid se pod uplivom magnetnega sevanja telekomunikacijskih anten zdruzuje v maso in povzroca krvne strdke. Miokarditis, perikarditis, rak, neplodnost, spontani splavi, lista je dolga. Cepljenim se slabo pise in predvideva se, da bodo umrli v prihodnjih petih letih. Ce ste pametni, si naredite krvno sliko Dimer D in boste videli kaksno sposobnost strjevanja ima vasa kri. Zatiskati si oci je neumno. Se vedno obstajajo protokoli kako to svinjarijo vecinoma odstraniti iz telesa.
manemebasat |  15 .09. 2022 ob  15: 15
12
Od la skega leta je 1247 sportnikov dozivelo infarkt, od teh jih je 847 umrlo In to je podatek samo o sportnikih.
Bobi |  15 .09. 2022 ob  15: 11
10
Fafangel,krek,blejović,kljukec ista pašta
manemebasat |  15 .09. 2022 ob  14: 15
16
Po celem svetu umirajo miljoni zaradi posledic po cepljenju, zaradi nekega “virusa”, katerega obstoja ne morete dolazati. Fafangel, daj povej, ce je bil vurus sars cov 2 kdaj izoliran! Naj ti bo jasno, da bodo vsi ki so sodelovali v tem genocidu odgovarjali. In ti tudi. Tvoji prsti so krvavi.