EVROPO BO ZAJEL NOV VROČINSKI VAL: Od jutri naprej bodo popoldnevi vse bolj 'peklenski'

Slovenija

Peklensko visoke temperature bodo konec tedna zajele zahod Evrope, vročinski val se bo po napovedih nato razširil nad srednjo Evropo, poroča Arso. Po podatkih globalnega vremenskega modela ECMWF bi lahko prihajajoči vročinski val zajel območje, ki ga je že predhodni vročinski val, Istra pa bi se nahajala ravno na meji, poroča portal Istra met.

Letošnji junij je bil po podatkih Arsa prvi ali drugi najtoplejši v zadnjih 50 letih, prva polovica julija pa je postregla z zmernejšimi, v zadnjem tednu tudi bolj svežimi temperaturami. Zaradi hladnega višinskega zraka in močnih vetrov ter vlažnega in toplega zraka pri tleh so bile v Sloveniji v juliju pogoste nevihte z nalivi, sunki vetra in točo, neurja so ponekod povzročila veliko gmotno škodo

V četrtek in petek plohe in nevihte, a ne na Obali

Po napovedih Arsa se ta četrtek in petek ponovno obeta nestabilno ozračje, popoldnevi pa bodo vsak dan toplejši. Danes bodo termometri čez dan pokazali že blizu 30 stopinj Celzija. V četrtek bo ozračje pri tleh bolj vlažno (soparno), povečala se bo nestabilnost ozračja, nastajale bodo plohe in nevihte, so zapisali na Arsu.

Kot je na svoji Facebook strani Valter Grizančič s portala ciklon.si, bodo krajevne plohe in nevihte v četrtek in petek nastajale predvsem v notranjosti države, "ob morju oziroma na Obali jih povečini ne bo. Bo le nekaj več oblačnosti, z majhno verjetnostjo ploh. V soboto in nedeljo bo povsod precej sončno," je še dodal.

Kot še navaja Arso, bo konec tedna Evropo zajel nov vročinski val, ki se bo začel na Iberskem polotoku in na jugu Francije ter se nato širil nad srednjo Evropo. Po nižinah se bo konec tedna ogrelo nad 30 stopinj Celzija. Prihodnji teden bodo temperature presegale 30 stopinj, krajevno in zlasti na vzhodu tudi 35 stopinj Celzija, napoveduje Grizančič.

Istra na stičišču različnih tipov vremena

Portal Istra met poroča, da gre prognoza za letošnje poletje v smeri sezonske napovedi podjetja Accuweather, ki je na našem delu celine za letošnji junij, julij in avgust že maja napovedal burne vremenske dogodke. Pri podjetju so napovedali dolgotrajne vročinske valove, ki bodo prizadeli območje od Portugalske in Španije do Poljske in Madžarske. V prognozi so zapisali, da bo letošnje poletje v Evropi v znamenju dolgotrajnejših vročinskih valov od lanskih, ko so večinoma trajali po teden dni.

Medtem ko je za večino Evrope Accuweather napovedal suho in vroče poletje, pa je za Balkan napovedal močne nevihte. Čeprav se po napovedih Accuweather tudi v tej regiji pojavljajo vročinski valovi, bo trajanje ekstremne vročine omejeno na manjša obdobja. Uresničile so se tudi njihove napovedi o nevihtah s strelami, poplavami in uničujočimi vetrovi.

Accuweather je napovedal, da bodo nevihte prizadele predvsem Grčijo, Srbijo, Romunijo in Bolgarijo, pa tudi okoliške sredozemske države. Po njihovi prognozi se Istra nahaja ravno na tromeji različnih vremenskih razmer, zato je na njenem območju pričakovati različne tipe vremena.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija