APOKALIPSA V ITALIJI: Hudo neurje uničilo mesta in kopališča, padala toča v velikosti pomaranč (FOTO, VIDEO)

Kronika

Italijanski mediji poročajo o posledicah hude nevihte, ki je v torek in sredo besnela nad jadransko obalo. Najhuje je bilo v Pescari in na delu abruške obale, kjer je padala toča v velikosti pomaranč, osemnajst ljudi pa je moralo zaradi poškodb poiskati pomoč na urgenci, med njimi tudi nosečnica. Velika je tudi gmotna škoda. Plaže so uničene, prizori pa so - na samem začetku turistične sezone - naravnost apokaliptični. 

Od torkovega popoldneva so jadranske obale dežel Marke, Emilija in Abruci opustošene zaradi hudega neurja, ki je zajelo ta del Italije. Voda je poplavila bolnišnico, uničenih je pet kopališč na območju Ancone, med njimi plaža Numana. Velika je tudi škoda v kmetijstvu, poročajo italijanski mediji. Na parkirišču pri bolnišnici v Pescari je dva metra visoka voda poplavila dvajset avtomobilov. 

Ženska v kritičnem stanju, potem ko je nanjo padlo drevo

Na urgenco v Pescari so morali zaradi toče prepeljati osemnajst ljudi, med njimi nosečo žensko. Ljudje so imeli modrice in rane, predvsem na glavi, kjer so potrebovali šivanje.

Hudo poškodovana in v kritičnem stanju je 50-letnica, na katero je padlo drevo na območju Ravene. Mediji poročajo, da se je po borovem gozdu sprehajala s psom, ko jo je ujela nevihta. Opazil jo je mimoidoči, ki je sprožil alarm. Izpod drevesa so jo rešili gasilci, nato je bila prepeljana v bolnišnico.

Uničena jadranska obala

Sunki vetra, ki so udarili v jadransko obalo, so dosegali hitrost do 150 kilometrov na uro. Kopalci in turisti so pobegnili s plaž, kjer so vse povprek leteli ležalniki in dežniki. Največja škoda je nastala v Pesaru zaradi prometnih nesreč, poplav in izpadov električne energije. V Rivieri del Conero so zaradi padlih dreves poškodovani številni turistični objekti.

Mediji poročajo, da so močni sunki vetra zlomili privez na več kot 200 metrov dolgi križarki Seven Seas Splendor v pristanišču v Anconi. K sreči se je od nabrežja umaknil le premec ladje, vlačilcu pa jo je uspelo blokirati.

Po spletu krožijo nekateri videoposnetki, na katerih je videti moč vetra, ki je ponekod prevzel obliko tornada

Na avtocesti od pokrajine Teramo proti morju so zaradi nevihte nastajali daljši zastoji, saj so se vozniki ustavljali zaradi zmanjšane vidljivosti.

Škoda je velika, a bo na natančnejše podatke o njej treba počakati. Zaradi neurja je bilo iz zemlje iztrganih več kot 200 dreves in grmovnic, močno je prizadeto tudi kmetijstvo. Največja škoda je na žitaricah in v sadovnjakih, na katere je padala toča v velikosti jajc.

Medtem ko ob jadranski obali preštevajo škodo zaradi močnih sunkov vetra, poplav in toče, obstaja visoka stopnja nevarnosti zaradi močnega vetra tudi v drugih italijanskih pokrajinah.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija