EU PROJEKT, MOJ PROJEKT: Dnevi odprtih vrat lokalnih projektov, ki so svoje investicije izvedli s pomočjo evropskih sredstev

Slovenija

V okviru dogodkov 'EU projekt, moj projekt' že peto leto zapored predstavljajo dobre zgodbe, ki jih v Sloveniji pišejo s pomočjo evropskih sredstev. Te so se v preteklih letih na zabaven in zanimiv način predstavile že na več kot 100 dogodkih po vsej Sloveniji. Letos se kampanji prvič priključujejo tudi zgodbe s področja kmetijstva. Od skupno 21 projektov s področja kmetijstva in razvoja podeželja, si je med 11. in 18. majem v Kraški regiji mogoče ogledati tri projekte.

Holistično kmetovanje na Ekološki kmetiji Studen iz Šmarij (Šmarje 56, Branik) bi lahko poimenovali kar deževnikom prijazno, saj obdelavo zemlje podredijo njim - zemlje že dolga leta ne orjejo več, uporabljajo pa posebne široke vile za zračenje prsti, prav tako se zavedajo neodgovornega ravnanja plastike v kmetijstvu in to začutijo tudi tedenski odjemalci njihove sveže in ekološke zelenjave. Veliko pozornost namenijo tudi k zmanjšanju uporabi fosilnih goriv.

Na dnevu odprtih vrat se boste lahko sprehodili po njivah, sadovnjaku, si ogledali način gojenja ekološke zelenjave in prisluhnili razlagi o vlogi ovčk v zelenjadarstvu. Lastnika kmetije vam bosta predstavila tudi njima nadvse ljubo žito emmer iz katerega zadnje čase pečeta vse mogoče ... Obvezne prijave na mail: mojekovrt@gmail.com. O datumu in podrobnostih obiska vas bodo pravočasno obvestili po mailu.

Dan odprtih vrat: Šmarje 56, Branik

Operacija HOP ON HOP OFF TURISTIČNI PREVOZ ponuja inovativen poslovni model turističnega transferja. Storitev je kombinacija prevoza turistov, lokalnega vodenja ter ogledov posameznih turističnih znamenitosti, vasi, dogodkov …) na območju Lokalne akcijske skupine (LAS) Med Snežnikom in Nanosom. Projekt HOP ON med seboj povezuje turistične točke v treh občinah - Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica. Ker gre za podeželsko okolje, ki je slabo povezano z javnim potniškim prometom, se turisti soočajo s problemom, kako dostopati do manj poznanih krajev omenjenega območja. Z izvedbo projekta  območje LAS pridobiva storitev trajnostne mobilnosti in izboljšano dostopnost do oddaljenih turističnih točk; obiskovalci pa skozi zgodbe lokalnih vodnikov pridobivajo nova spoznanja kraškega sveta in bogate kulturno-zgodovinske dediščine, ki je zaznamovala življenje tega bogatega območja.

V sklopu predstavitve projekta HOP ON Zeleni kras bo organizirana vodena peš tura po Krožni poti vojaške zgodovine. Udeleženci boste spoznali zgodbe o krajih na prepihu, posebnostih zgornje pivške kotline in Brkinove ter uživali v degustacijah in odkrivanjih skritih kotičkov Zelenega krasa. Vodena tura se bo pričela ob 8.30 pri info točki HOP ON pred stavbo Komande PVZ.

Dnevi odprtih vrat: 11. maj, Ilirska Bistrica

V okviru projekta Produkt Cerkniško jezero so partnerji razvili nov turistični produkt, ki povezuje različne ponudnike ob Cerkniškem jezeru. Produkt omogoča spoznavanje naravne znamenitosti Cerkniškega jezera na različne načine s poudarkom na izobraževanju in aktivnem raziskovanju s kolesi ali čolni. V ta namen je bila urejena geološka učilnica in nabavljena nova oprema - kolesa in čelade ter kanuji in rešilni jopiči. Oblikovani so različni programi glede na letni čas, stanje jezera in način obiska, ki so na voljo skozi vse leto.

Obiskovalcem bo 17. maja na voljo obisk Muzeja Cerkniško jezero z ogledom žive makete Cerkniškega jezera in krajšim predavanjem o nastanku jezera, kolesarjenje okoli jezera, čolnarjenje po jezeru ali pa zgolj kratek pohod po čebelarski učni poti s čebelarjem vodnikom. Na koncu bo sledila manjša zakuska.

Dan odprtih vrat: 17. maj, 9.00 – 14.00, Dolenje jezero

Več na: https://www.program-podezelja.si/sl/251-uporabne-povezave/1022-eu-projekt  

Za vsebino prispevka je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tudi organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Deli novico: