Erjavec glede razmer v BiH pričakuje dejavnejšo vlogo EU

Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali tudi o razmerah v Bosni in Hercegovini. Razmere v BiH so zelo problematične, pričakujem dejavnejšo vlogo EU, je ob prihodu na zasedanje poudaril vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec ter spomnil na slovenski predlog, naj unija v BiH posreduje podobno kot v primeru Srbije in Kosova.

Predlagal sem, da govorimo danes o BiH in predlog je sprejet, je povedal Erjavec ob prihodu. "Opozoril bom, da je stabilna BiH ključ za stabilnost v regiji," je še dejal. Erjavec se bo v razpravi o BiH danes po pričakovanjih znova zavzel, naj EU v primeru BiH posreduje podobno kot v primeru Srbije in Kosova, ki rešujeta probleme v okviru dialoga pod okriljem visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton.

Ob tem je minister spomnil, da je Slovenija že pred novim letom predlagala, da bi v letošnjem letu, ki je volilno leto v BiH, sprejeli poseben načrt dejavnosti EU v BiH. Slovenski minister je ob prihodu komentiral tudi besede visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Valentina Inzka, ki je povedal, da bo v primeru stopnjevanja nasilja predlagal posredovanje sil EU. "To ni rešitev," je dejal Erjavec.

Tudi Ashtonova se je na Inzkove besede odzvala zadržano. "Mislim, da je moj dragi prijatelj Valentin govoril o hipotetični situaciji," je dejala. V BiH je sedaj najpomembneje, da vodstvo prisluhne skrbem ljudi ter izkoristi vse priložnosti za rešitev gospodarskih in političnih problemov. V BiH je veliko voditeljev in čas je, da se začnejo obnašati kot voditelji, je še pozvala Ashtonova.

Inzko je tudi ocenil, da je trenutno stanje v BiH najhujše od konca vojne, ki je v letih od 1992 do 1995 divjala po državi. V BiH se bodo po napovedih sicer tudi danes nadaljevali protesti v Sarajevu in v nekaterih drugih mestih. Protesti so se začeli v sredo v Tuzli zaradi slabih socialnih razmer v tem mestu in državi, v kateri naj bi bila stopnja brezposelnosti kar 44-odstotna. Nato pa so se kmalu preselili tudi v druga mesta v hrvaško-bošnjaški Federaciji BiH in v petek dosegli vrhunec. V več kot 20 mestih se je zbralo več deset tisoč ljudi. Izbruhnilo je nasilje, ranjenih je bilo okoli 200 ljudi, več deset so jih prijeli.

  • Preberi več iz teme: 
  • bih
  • eu

Deli novico:

ike |  10 .02. 2014 ob  16: 49
kaj je Kahel, se ti tresejo hlače, da se bo to zgodilo tudi pri nas. Ne se bat, mi raje prižigamo sveče in poklanjamo rožice.