Eles bo vodil Aleksander Mervar

Nadzorni svet Elesa je na današnji seji za direktorja družbe soglasno imenoval Aleksandra Mervarja, sedanjega namestnika direktorja. Ta bo štiriletni mandat nastopil 26. oktobra, ko bo tudi odstopil iz nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (Sod).

Mervar je nadzornike prepričal z razvojnim programom in vizijo vodenja družbe ter dolgoletnimi izkušnjami vodenja družb na področju energetike, so sporočili iz Elesa.

Prvi nadzornik Elesa Marjan Ravnikar je izrazil zadovoljstvo, da je bil direktor izbran soglasno s podporo vseh članov nadzornega sveta. "Pričakujemo, da se za družbo Eles s tem dejanjem končuje negotovo obdobje vodenja družbe, saj si tako pomembna javna gospodarska družbe ni mogla več privoščiti nestabilnosti vodenja zaradi menjav direktorjev," je še dodal.

Mervar bo namreč že četrti direktor Elesa v letošnjem letu. Februarja je tedanji nadzorni svet družbe z mesta direktorja razrešil Milana Jevšenaka in na njegovo mesto začasno imenoval Vitoslava Türka. Slednjega je na tem mestu, ker se nadzorniki izmed prijavljenih na razpis za direktorja niso odločili za nobenega, zamenjal Janez Hrovat, začasni zastopnik družbe.

Z imenovanjem Mervarja na mesto direktorja bo po Ravnikarjevih besedah zagotovljeno tudi nemoteno delovanje družbe, saj Mervar "pozna podjetje v celoti in ne potrebuje dodatnega časa za prevzem vodenja". "To pa je v korist vseh - lastnikov, zaposlenih, poslovnih partnerjev in drugih deležnikov družbe," je še ocenil prvi nadzornik družbe.

Mervar z imenovanjem na čelo družbe odhaja iz nadzornega sveta

Mervar se bo v svojem mandatu, kot je povedal ob izvolitvi, trudil upravičiti pričakovanja nadzornega sveta. "Z družbo Eles, v kateri sem bil štiri leta zaposlen kot namestnik direktorja, bom tako lahko tudi v prihodnje soustvarjal zgodbo družbe, ki se postavlja ob bok najsodobnejšim evropskim operaterjem prenosnih omrežij in dosega standarde sodobno organizirane družbe," je dejal.

Mervar bo z dnem nastopa funkcije prvega moža Elesa nepreklicno odstopil z mesta člana nadzornega sveta Soda. "S tem mi istočasno prenehata funkciji podpredsednika nadzornega sveta in predsednika revizijske komisije nadzornega sveta," je pojasnil. Mervar sicer meni, da ni v neposrednem konfliktu interesov glede na določila zakona o gospodarskih družbah, vendar pa bi bilo, kot pravi, "neetično nadzirati upravo družbe, ki nadzira mene kot direktorja".

Na razpis za direktorja sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles, ki se je iztekel v ponedeljek, je sicer prispelo sedem prijav, od tega je bilo pet popolnih. Vseh pet je bilo povabljenih na pogovor, kjer so nadzornemu svetu natančneje predstavili programe dela in vizijo razvoja družbe, so še navedli v Elesu.

Elesa bo več informacij o Mervarjevem programu in viziji predstavil na petkovi novinarski konferenci.