Zlata gazela 2013 je škofjeloški Knauf Insulation

Družba Dnevnik je nocoj v Ljubljani razglasila najhitreje rastoča podjetja za leto 2013. Naziv zlata gazela si je prislužilo podjetje Knauf Insulation iz Škofje Loke, kipec srebrne gazele je šel v last šentjernejskega podjetja L-Tek Elektronika, za bronasto gazelo pa je bilo izbrano podjetje Termo-tehnika iz Braslovč.

Škofjeloško podjetje Knauf Insulation, ki izdeluje kameno in stekleno volno, piše zgodbo uspešnega povezovanja slovenskega znanja in mednarodnega kapitala, prepletanja skupnih vrednot in tržne naravnanosti, je v obrazložitvi zapisala komisija.

V procesu širitve je škofjeloškega proizvajalca izolacij iz kamene volne Termo, ki se ponaša s 50-letno tradicijo, leta 2006 prevzelo družinsko podjetje Knauf in ga pridružilo svoji izolacijski diviziji Knauf Insulation.

V petih letih skoraj štirikrat povečali prihodke

Škofjeloško podjetje je v petih letih skoraj štirikrat povečalo prihodke od prodaje, in sicer s 26,5 milijona evrov na 102 milijona evrov. Število zaposlenih se je v tem obdobju povečalo za 350 in zdaj presega številko 410.

Točko preloma je podjetje doseglo leta 2010, ko so prihodki od prodaje zrasli s 65 na 70 milijonov evrov, preboj pa se je zgodil v letu 2011, ko so ustvarili že približno 90 milijonov evrov prodaje, dobiček pa v medletni primerjavi povečali za približno 60 odstotkov.

Izvozijo več kot 80 odstotkov izdelkov

Podjetje, ki v Sloveniji samostojno izvaja večino poslovnih funkcij, od razvoja, trženja do optimizacije procesov za segment izolacije, namenjenega industrijskim kupcem, izvozi več kot 80 odstotkov izdelkov.

Pohvali se lahko tudi z nadpovprečno dodano vrednostjo, ki znaša skoraj 70.000 evrov na zaposlenega.

Podjetje Knauf Insulation je bilo izbrano za gorenjsko gazelo, L-Tek Elektronika za dolenjsko gazelo in Termo-tehnika za gazelo savinjsko-zasavske regije.

Predstavili so se tudi regijski zmagovalci

Na nocojšnji prireditvi so se predstavili tudi ostali regijski zmagovalci: osrednjeslovenska gazela Interseroh, primorsko-notranjska gazela Smarteh iz Tolmina in dravsko-pomurska gazela GMT.

Primerjava sto najhitreje rastočih gazel je pokazala, da so med letoma 2007 in 2012 prihodki najbolj zrasli pri gazelah iz osrednje Slovenije. Slednje so v tem obdobju odprle največ novih delovnih mest, 3426, a jih hkrati tudi največ izgubile, 17.669.

Ogoljufani |  28 .10. 2013 ob  10: 47
Naj mi nekdo napiše kaj o SGP TEHNIK d.d. Škofja Loka. Čestitke Knaufu a naj se pazi davkarije, ker on takoj ko gazela pokaže glavo le-to skušajo odrezati.

Res mi rabi kaj resničnega od Tehnik d.d., Ker takih lopovov pa še ne.
lol |  24 .10. 2013 ob  12: 36
70k na zaposlenega, placo imajo pa verjetno 700