DZ SE JE SEZNANIL S ŠARČEVIM ODSTOPOM: Vladi prenehal mandat

Slovenija

Državni zbor se je danes seznanil z odstopom Marjana Šarca s položaja predsednika vlade. S tem je celotni vladi prenehal mandat in bo do izvolitve nove opravljala le še tekoče posle.

Šarec se sicer ni odločil za obrazložitev odstopa pred poslanci, tudi v obvestilu o odstopu, ki ga je poslal državnemu zboru, razlogov za svojo odločitev ni podal. Je pa v ponedeljek na novinarski konferenci pojasnil, da z zgolj 13 poslanci in brez večinske podpore v DZ ne more izpolniti pričakovanj ljudi.

Dobro jutro. Včeraj sem podpisal odstopno izjavo, ker je v danem trenutku to edina možna rešitev. Vsak dan me zasipate s...

Posted by Marjan Šarec on Monday, January 27, 2020

Predsednik DZ Dejan Židan, ki se je na seji Šarcu zahvalil za opravljeno in mu zaželel vse najboljše pri nadaljnjem delu, bo zdaj o odstopu obvestil predsednika republike.

Zakonodaja v primeru odstopa predsednika vlade namreč predvideva postopke iskanja novega mandatarja. Predsednik republike Borut Pahor ima na voljo največ 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti državni zbor, da se za to ni odločil. V uradu predsednika republike so danes sicer zapisali, da lahko svojo odločitev državnemu zboru sporoči tudi že pred iztekom tega roka in utemelji razloge za tako odločitev. Pahor je sicer danes že začel neformalne pogovore o položaju, nastalem po odstopu Šarca.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  31 .01. 2020 ob  08: 40
Zahvala predsednika DZ je bila zelo kratka - opravljenemu primerno. SOVA mu je poslala plaketo za nadvse uspešno kadrovanje.
vseved |  29 .01. 2020 ob  17: 40
Janša bo spet predsedoval Uniji! Jebemti život.