DVIGUJETE NOGE OB STENO? Ta preprosta poza prinaša številne pozitivne učinke

Trendi

Dvig nog ob steno ali Viparita Karani je jogijska poza, ki omogoča sprostitev tako telesa kot uma in pomaga pri obvladovanju stresa in napetosti. Gre za preprosto pozo, ki ne zahteva veliko prožnosti ali moči. A čeprav gre za pasivno pozo, so njene prednosti (skoraj) neverjetne, piše DOYOU.

Pozo izvedete tako, da se s hrbtom uležete na blazino ob steno, nogi položite ob steno tako, da med nogama in telesom ni popolnoma 90 stopinj, da ne bi ustavili pretoka krvi. Naredite globok vdih in izdih in nogi držite v zrak vsaj pet minut. Pri tem globoko dihate. Če vam je neudobno, lahko pod glavo podložite blazino, roki pa naj počivata na trebuhu ali ob telesu.

Tu je šest najpomembnejših pozitivnih učinkov poze:

1. Sprostitev

Poza bo v kombinaciji z nadzorovanim umirjenim dihom počasi umirila vaše telo. Znižala bo krvni pritisk, s tem pa povečala občutek sproščenosti, zmanjšala anksioznost, stres in izboljšala spanec. Pozo lahko v kombinaciji z globokimi vdihi in izdihi izvedete tudi pred spanjem na postelji.

2. Limfna drenaža in pospešen pretok krvi

Nogi obrnjeni navzgor obrneta limfni in krvni obtok, zato se zgodi učinek blage limfne drenaže, ki pomaga hitreje izločiti toksine iz telesa. Pospeši se tudi pretok krvi iz nog nazaj v srce.

3. Blaži otekline in krče v nogah

Ta obrnjena poza je učinkovita za zmanjšanje otekline nog in blaženje krčev v nogah. Če ste bili na dolgem letu ali ste sedeli ali stali ves dan, bo ta poza pomagala ublažiti napetost v nogah.

4. Pomaga raztegniti mišice v spodnjem delu hrbta

Kot, pod katerim je telo v tej pozi, zmanjša krivuljo v ledvenem delu hrbta in s tem pomaga raztegniti mišice v tem predelu. Bližje kot boste z boki ob steni, večji je razteg. Kljub temu ne pretiravajte, da ne zmanjšate pretoka krvi.

5. Blaži napetosti v spodnjem delu hrbta

V tej pozi se sprosti pritisk na spodnji del hrbta, ki ga običajno občutimo, če smo ves dan na nogah. Prav zato je poza prijetna sprostitev po napornem dnevu.

6. Sprostitev medeničnega predela

V tej poziciji se sprostijo tudi mišice v medeničnem predelu, še posebej, če si pod zadnjico podložite še blazino.

Študije so pokazale, da imajo lahko obnovitvene joga poze, kot je zgoraj opisana, pozitivne učinke tudi na ljudi, ki se spopadajo z naslednjimi težavami: fibromialgijo (kroničnimi bolečinami), krčnimi žilami, rakom, menopavzo, sindromom nemirnih nog in presnovnim sindromom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija