DRUGI POSKUS ZA DRŽAVO: Pripraviti so morali vrsto popravljalnih ukrepov glede drugega tira, ki so zdaj zadovoljivi

Koper

Vlada je v odzivu na poročilo računskega sodišča o učinkovitosti priprave in izvedbe projekta drugi tir Divača-Koper pripravila vrsto popravljalnih ukrepov, ki so jih revizorji ocenili za zadovoljive. Konec junija je namreč računsko sodišče v poročilu izpostavilo neučinkovitost vlade in ministrstva pri vzpostavljanju podlag za gradnjo projekta.

Kot so v junija objavljenem revizijskem poročilu zapisali revizorji, vlada in infrastrukturno ministrstvo pri vzpostavljanju podlag za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom Divača-Koper nista bila učinkovita, delno učinkovita pa sta pri nadziranju izvajanja projekta. Revizija se je nanašala na obdobje od začetka leta 2015 do 30. junija 2020. Neučinkovita je bila tudi direkcija za infrastrukturo.

Ker vse razkrite nesmotrnosti niso bile odpravljene med revizijo, je računsko sodišče v revizijskem poročilu vladi podalo zahtevo za predložitev odzivnega poročila.

Vlada je pripravila načrt aktivnosti za pregled investicijskih vlaganj direkcije v izgradnjo drugega tira, ki so evidentirana med investicijami v teku v poslovnih knjigah direkcije. Prav tako je opredelila odgovorne osebe, roke in aktivnosti, s katerim se bodo iz poslovnih knjig direkcije izločila vlaganja, ki jih ni mogoče pripisati investiciji v drugi tir, so popravljalne ukrepe strnili na računskem sodišču. Vlada je uredila tudi prenos preostalih sredstev na družbo 2TDK.

"Menimo, da smo pridobili zadostne in ustrezne podlage in dokaze, da lahko podamo oceno o zadovoljivosti izkazanega ukrepa," so v porevizijskem poročilu zapisali na računskem sodišču.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija