Dreamliner prekinil polet

Kronika

Zaradi pokvarjenih stranišč, v katerih ni delovalo splakovanje, se je moralo Boeingovo letalo dreamliner japonske letalske družbe Japan Airlines na letu iz Moskve v Tokio vrniti v rusko prestolnico, so danes sporočili iz letalske družbe. Težave naj bi povzročile motnje v električnem sistemu.

Boeing 787 z 151 potniki in člani posadke je vzletel v sredo zvečer z moskovskega letališča. Približno 2200 kilometrov severovzhodno od ruske prestolnice pa so opazili težave z stranišči in napravami za segrevanje hrane. Zaradi tega se je letalo vrnilo v Moskvo.

Letala prišla na slab glas

Težave naj bi bile povezane z električnim sistemom in ne s pregrevanjem litij-ionskih baterij, zaradi katerega so morali po vsem svetu prizemljiti več dreamlinerjev. V zadnjih mesecih so omenjena letala zaradi številnih nevšečnosti prišla na slab glas.

Požar na dreamlinerju na londonskem letališču Heathrow je na primer povzročil začasno popolno zaporo enega največjih letališč na svetu.

Zaradi okvar pri delovanju baterij so bila vsa letala tega tipa od januarja do aprila prizemljena. Šele ko je Boeing razvil nov model baterije, je ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) dovolila ponovne polete najnovejših Boeingovih letal.