DRAGONJA BO LAHKO ZNOVA "ZADIHALA": MP Sečovlje znova odprt, so dolge kolone zakrivili "neobveščeni in nepripravljeni vozniki"?

Piran

Mejni prehod Sečovlje se je po skoraj mesecu dni zaprtja naposled le odprl. Kot kaže, se je v času zaprtja zgodilo ravno to, na kar so opozarjali mnogi - mejni prehod Dragonja je "pokal po šivih". Največje posledice so občutili obmejni prebivalci in dnevni migranti, kar so priznali tudi na Policiji. A obnova je zdaj zaključena, Dragonja pa bo lahko znova "zadihala". 

V začetku meseca maja se je začasno za slab mesec dni, tik pred poletno sezono, zaprl mejni prehod Sečovlje. Hkrati je zaprtje mejnega prehoda časovno sovpadlo še s sprostitvijo epidemioloških ukrepov. Zaradi tega je bil mejni prehod Dragonja pričakovano bolj oblegan, največ posledic pa so čutili obmejni prebivalci in dnevni migranti. Dolge čakalne vrste so jih vsakodnevno dobesedno spravljale ob živce. 

Kot smo poročali, je primorska poslanka Meira Hot notranjemu ministru Alešu Hojsu predlagala, da se do zaključka obnovitvenih del v Sečovljah odpre poseben pas na mejnem prehodu Dragonja, prek katerega bodo lahko dnevni migranti mejo prehajali brez dolgotrajnega čakanja.

Da gre za pereč problem je poudarila tudi strankarska kolegica Hotove, piranska občinska svetnica Mojca Švonja. "Kolone na mejah so v poletnih mesecih in ob vikendih vsakoletna stalnica za domačine, ki živijo tostran meje, kaj šele za tiste na drugi strani, ki morajo zaradi takšnih in drugačnih obveznosti, kot je prihod v šolo, vrtec in na delo, večkrat dnevno stati v dolgih kolonah turistov in izletnikov. Le ti se sedaj, ko je mejni prehod zaprt, soočajo z nepotrebnim čakanjem na meji celo večkrat dnevno," je poudarila.

Meira Hot in Đenio Zadković

Prenova MP Sečovlje je končana

Sečoveljski mejni prehod so odprli v torek, 1. junija. V sklopu prenove so zamenjali kontejnerje, v katerih so prostori policije. "Mednarodni mejni prehod Sečovlje je bil nujno potreben obnove, saj gre za mejni prehod, ki je bil zgrajen takoj po osamosvojitvi, kar pomeni, da so zabojniki stari že čez 30 let," so nam odgovorili na Policiji.

"Zato je bilo nujno obnoviti in urediti normalne razmere za delo policistov, kar je tudi naloga delodajalca. Sama obnova je obsegala zamenjavo kontejnerjev in kabin, zamenjava inštalacij in prilagoditev prostorov za delo v skladu z relevantno zakonodajo, ki to področje ureja," so pojasnili in dodali, da je obnova potekala brez zapletov.

Dobava in montaža kontejnerjev naj bi predvidoma stala 81.167,82 evra, notranja oprema 11.187,40 evra, elektroinštalacijska dela pa 6.648,27 evra.

Objavil/a Eugenija Carl dne Sreda, 26. maj 2021

"Ta kratko" so spet potegnili domačini

Nas pa je zanimalo, za koliko so se v času zaprtja MP Sečovlje podaljšale čakalne dobe na MP Dragonja. Konkretnega odgovora sicer nismo prejeli, so pa nam odgovorili, da so bili zastoji na MP Dragonja "posledica povečanega prometa, neobveščenosti voznikov, ki se niso prepričali o prometni situaciji in čakalnih dobah, zaradi česar bi lahko izbrali manj obremenjene prehode".

Kot pravijo, pa so čakalne dobe še podaljševali postopki zaradi covida-19. "Potniki so na mejne prihode prihajali nepripravljeni, zaradi česar je mejna kontrola trajala dlje kot običajno. Zaprtje mejnega prehoda Sečovlje je imelo pri tem le manjši vpliv, čeprav je lokalno prebivalstvo, ki je redno uporabljalo MP Sečovlje, to najbolj občutilo."

Kljub temu policisti na MP Dragonja niso imeli težav z nestrpnostjo potnikov, saj se, kot pravijo, "delo na MP vedno organizira na način, ki zagotavlja maksimalno pretočnost prometa, skladno s situacijo. Ker določene ceste predstavljajo ozka grla, je pretočnost samega prometa vozil in potnikov tudi pogojena s tem", so še pojasnili na Policiji. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
tartini |  02 .06. 2021 ob  16: 48
20 dni za menjavo 3 kontejnerjevjQuery1123006692004956249797_1622645294322??
solinar |  02 .06. 2021 ob  13: 05
10
Kakšno sprenevedanje.
Lahko bi izbrali manj obremenjene mejne prehode. Katere? Najbližji Sočerga koliko kilimetrov jQuery1123011413917512732685_1622631385781?
Zakaj niste obveščali kontinentalcev , da se da v Istro priti tudi čez Buzet ???
Pa tudi čez Rupo po drugi strani Istre.
Ne, najlažje je zapreti mejni prehod, postaviti table 10 metrov pred prehodom in potem jamrati, da je narod neobveščen.