ZARADI ZAPRTEGA PREHODA SEČOVLJE NA DRAGONJI "NEVZDRŽNO": To rešitev predlaga Hotova, bo prepričala Hojsa?

Piran

Ker se je država odločila zapreti mejni prehod Sečovlje tik pred pričetkom glavne turistične sezone, je bilo v javnosti kar nekaj polemike o "nespametnosti" takšnega početja. Prehod bo zaprt predvidoma do konca tega meseca, a težave, pred katerimi so opozarjali predvsem ob meji živeči ljudje, se očitno udejanjajo. Primorska poslanka Meira Hot je zato na notranjskega ministra Aleša Hojsa naslovila poslansko pobudo.

Kot je v poslanski pobudi zapisala Hotova, se je nanjo obrnila mlada družina iz Kaldanije na Hrvaškem. Gre za kraj tik ob meji, v katerem živi še okoli 700 slovenskih družin, ki dnevno migrirajo v matično domovino.

"Te družine morajo vsak dan vsaj dvakrat prečkati mejo, ker gredo v službo, peljejo otroke v vrtec, do zdravnika, ali grejo po drugih opravkih. Na obmejnih prehodih je v času poletne sezone že tako velika gneča, na kar so se sicer nekako privadili, a po novem se morajo dnevni migranti redno testirati, kar jih dodatno časovno obremenjuje," v pobudi Hojsu razlaga Hotova.

Kot je spomnila, sta s poslanskim kolegom Matjažem Nemcem že podala pobudo, da se za dnevne migrante odpravijo "nelogični in neživljenjski ukrepi" na mejah, ki pa ni bila uspešna.

Kot da to ni dovolj, se odločijo sredi vsega tega še zapreti mejni prehod Sečovlje zaradi obnovitvenih del, navaja Hotova. Promet je preusmerjen na mejni prehod Dragonja, kjer pa je gneča postala nevzdržna.

"Konkretno omenjena mlada družina je za svojega otroka raje poiskala varstvo na domu, kot da bi ga vozila v vrtec čez mejo. In tako bo ostalo najmanj do konca tega meseca. Gre za stanje, ki je nevzdržno, saj so te družine v velikih stiskah in se raje izogibajo prečkanju meje," je zapisala poslanka.

Hojsu zato predlaga, da se do zaključka obnovitvenih del na mejnem prehodu Sečovlje odpre poseben pas na mejnem prehodu Dragonja, preko katerega bodo lahko obmejni prebivalci oziroma dnevni migranti normalno prehajali mejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Občan |  20 .05. 2021 ob  18: 47
-6
Daj si že mir Meira Hot, ne bomo te več volili, pa tudi glede nadaljnje politične poti si ne delaj utvar... siti smo političnih nebuloz ter reklamnih EPP idej, katere lahko predlaga samo nekdo, ki še nikoli ni bil za nič odgovoren in za nič kriv...

A res moramo brati neke nebuloze, zakaj Občina ni odreagirala v zadevi, ki traja še nakaj dni? A res moramo vsi skočiti, ko ima peščica ljudi težavo v obliki 15 minutnega čakanja ob prehodu meje, pa še to izključno zaradi tega, ker gredo vsi naenkrat ob isti uro na delo? A Meira Hot res misli, da na mejnem prehodu ni odprte dodatne kolone, ker je nekdo noče imeti odprte oziroma Policija čaka, da se tega spomni Meira Hot?

Na meji ima vse svoj razlog, kontrole imajo namen in nekdo ne more prosto prehajati meje izključno, ker je dnevni migrant. To lahko izjavi samo otrok, ki ne razume, zakaj neka država varuje mejo. In roko na srce, dnevni migranti so vedeli za okoliščine, preden so kupili cenejše nepremičnine na Kaldaniji in se veselo selili, sedaj pa igrajo taksiste otrokom in se vozijo čez mejo za vsako malenkost.

In še enkrat, trdim, da je družin, ki živijo čez mejo, zanemarljivo število, in sedaj se na njih le kuje politično propagando.

Pričakujem, da se Meira Hot do poletja spomni še odprtij dodatnih kolon na mejnih prehodih za vse lokalne prebivalce, dodatne kolone za lastnike nepremičnin na Hrvaškem, dodatne kolone za ljubljančane, ki se jim ne da čakat v kolonah, dodatne kolone za italijane itd. GO Meira GO ;)
bubobubo |  19 .05. 2021 ob  13: 47
10
in g.Hojs je tako dobrega srca, da bo sigurno odprl en pas na meji za teh par ljudi, veš da
vseved |  19 .05. 2021 ob  10: 37
-7
Ja in?