DR. RADO PIŠOT OB 25. OBLETNICI ZNANSTVENO RAZISKOVALNEGA SREDIŠČA KOPER: "Znanstveniki smo premalo zanimivi, da bi spreminjali volilne izide" (VIDEO)

Koper

Znanstveno raziskovalno središče Koper letos obeležuje 25. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti smo se o sami ustanovitvi, delovanju, financiranju, vlogi in težavah pogovarjali z direktorjem, dr. Radom Pišotom.

ZRS Koper je bil kot prvi znanstveno-raziskovalni inštitut izven Ljubljane ustanovljen 1. decembra 1994. Nastal je s ciljem vzpostaviti nov center znanja v Republiki Sloveniji ter zagotoviti kritično maso znanstveno-raziskovalnega dela kot podlago za ustanovitev Univerze na Primorskem.

Med leti 2003 in 2015 je ZRS deloval prav v okviru Univerze na Primorskem, s ciljem odgovornega oblikovanja svoje prihodnosti pa so raziskovalci ZRS Koper stremeli po novi organiziranosti. S sklepom Vlade Republike Slovenije je bil tako dne 26. 11. 2016 ustanovljen javni raziskovalni zavod Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ki je ponovno stopil na samostojno pot svojega predhodnika Znanstveno-raziskovalnega središča Republike Slovenije.

Od leta 2013 je njegov direktor dr. Rado Pišot, ki je za Regional v intervjuju spregovoril o zgodovini ZRS-ja, prednostih in slabostih javnega raziskovalnega zavoda, ki deluje izven Ljubljane ter odnosu družbe in države do znanosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija