DOMAČA "ŠALŠA", KOT SO JO KUHALE NAŠE NONE: Vse sestavine in pripomočke najdete v Agrarii (FOTO, VIDEO)

Koper

Če ste odraščali v Istri se najbrž spomnite, kako je nona kuhala paradižnikovo mezgo ("šalšo") in jo spravljala za zimo. Skrivnost dobre "šalše" je, da mora biti paradižnik popolnoma zrel. V nadaljevanju najdete recept za domačo "šalšo", ki ga priporočajo v Agrarii.

Nekatere none so paradižnik samo prevrele, olupile in ga shranile v plastičnih belih lončkih pokritih s folijo, ki so jo zavarovale z oranžno elastiko. Spet druge so ga kuhale, pasirale in spravljale v steklene reciklirane kozarčke, različnih velikosti, s pokrovčki v raznih barvah.

Nekatere so znale pripraviti tudi paradižnikov koncentrat. Paradižnik so skuhale, posolile z grobo piransko soljo, spasirale, povezale v culo in obesile pod pergolo, da se odcedi. Nato so ga dale v steklene kozarčke, čez polile žlico olja in ga shranile v klet za zimo.

V večini primerov none v "šalšo" niso dodajale ničesar. Mogoče so nekatere že dajale sol in sladkor, da so nevtralizirale kislino paradižnikov in konzervirale omako. Danes je "šalša" malo prilagojena oziroma izpopolnjena. Zdaj se vanjo navadno da čebulo, česen, sol, sladkor, olivno olje in baziliko. Na tak način je že pripravljena za uporabo. V Italiji se je že mnogo let nazaj na njihovih paradižnikovih mezgah zasledil napis: "Pronta al uso". Tako pripravljena šalša omogoča hitro pripravo kosila ob delavnikih.

Recept za domačo šalšo, ki ga priporočajo v Agrarii je sledeč:

- 50 kg domačih optimalno zrelih pelatov

- 0,5 kg sveže bazilike

- 0,5 kg sladkorja (po želji)

- 0,5 l olivnega olja

- 0,5 kg grobe piranske soli

- 1 kg čebule srebrnjak

Pred pričetkom kuhanja si pripravite dovolj velik lonec, pasirko, steklene kozarce za vlaganje in pokrovčke.

Priprava:

Najprej operete paradižnik in ga narežete na polovičke. Čebulo olupite in sesekljate. V lonec zlijete olivno olje in dodate čebulo ter na majhnem ognju čebulo počasi popražite. Ko je popražena dodate paradižnik in toliko vode, da prekrije dno. Tako se paradižnik ne prismodi, dokler ne spusti svoje tekočine. Lonec pokrijete s pokrovom in vsake par minut premešate. Kuhate toliko časa, da se paradižnik v loncu zmehča in olupki počasi sami odstopajo. Nato paradižnik spasirate in mezgo spet vlijete v lonec.

Dodate sol, sladkor in baziliko in kuhate do želene gostote. Oprane in posušene steklene kozarce za vlaganje postavite v pečico in jih 15 minut segrevate na do 100 stopinj Celzija. Nato "šalšo" vlijete v še vroče kozarce, jih pokrijete s sterilnimi pokrovčki (lahko tudi prelijete čez žlico jedilnega olja), počasi obrnete na glavo in položite v deko za približno 24 ur. Ko se ohladijo, nanje napišete datum kuhanja in jih shranite v temen suh prostor.

Kako naredite testenine s paradižnikom in melancanisi, si oglejte v videu. Dober tek!