DOLGOTRAJEN STRES LAHKO RESNO POSLABŠA ZDRAVJE: Kako ga obvladati?

Trendi

Akutni stres, ki se hitro razvije, hitro poteka in večinoma tudi hitro izgine, lahko doživimo, ko se na primer zataknemo v prometu, vendar nam običajno ne povzroči resnih fizičnih posledic. Če pa smo pod stresom dlje časa, le-ta postane kroničen (počasi se razvija in dolgo traja) in lahko poslabša nekatere telesne funkcije.

Ko doživimo nenaden stres, se naše mišice napnejo in sprostijo, ko napetost mine. Ko pa smo dlje časa pod stresom, mišice ostanejo napete, kar negativno vpliva na številne telesne funkcije. Kronični stres in oslabljeno duševno zdravje lahko tako prispevata k številnim dolgoročnim zdravstvenim težavam. Katerim, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Bolezni srca in žilja

Sproščanje adrenalina, ko smo pod stresom, pospeši pulz in zviša krvni tlak. Sčasoma lahko dodatno obremeni srce in poškoduje arterije, kar poveča tveganje za srčno-žilne bolezni oziroma kardiovaskularne bolezni.

Bolezni prebavil

Stres lahko povzroči tudi zmanjšanje pretoka krvi v želodcu, kar lahko povzroči krče, napihnjenost, vnetje črevesja in pomanjkanje apetita.

Nespečnost

Stres lahko moti tudi spanje, pomanjkanje spanja pa lahko poslabša splošno stanje telesa ali nekatere že obstoječe bolezni in s tem oslabi imunski sistem.

Kako naj obvladujemo stres, da ostanemo zdravi?

Dolgotrajen stres je povezan s številnimi zdravstvenimi zapleti, kot sta oslabljen imunski sistem in večje tveganje za bolezni srca in ožilja, zato bo generalno zdravje telesa v veliki meri odvisno od naše sposobnosti, da stres pravilno obvladujemo in ne dovolimo, da nas "prevzame".

Ljudje se bolje soočamo s stresnimi dogodki, ko nam uspe ohraniti osredotočenost na dogajanje tukaj in zdaj, namesto da se osredotočamo in premišljujemo o posledicah, ki naj bi se zgodile v prihodnosti. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija