Đoković ujel Agassija

Novak Đoković je z današnjim dnem začel še 101. teden na vrhu svetovne jakostne teniške lestvice Združenja poklicnih teniških igralcev ATP. Najboljši srbski teniški igralec vseh časov se je s tem dosežkom na osmem mestu večne lestvice izenačil z zdaj že nekdanjim slovitim Američanom Andreem Agassijem.

Đoković pa je še daleč od rekordov. Na vrhu teniške lestvice je najdlje vztrajal Švicar Roger Federer kar 302 tedna. Švicar, ki še vztraja v teniški karavani in ne razmišlja o slovesu, je daleč najuspešnejši.

Američan Pete Sampras je bil vodilni skupno 286 tednov, Čeh Ivan Lendl pa 270 tednov. Od še aktivnih tenisačev je od Đokovića uspešnejši tudi Španec Rafael Nadal, ki je bil na vrhu razpredelnice 102 tedna. Pred Agassijem in Đokovićem pa so še Šved Björn Borg (109), Američan John McEnroe (170) in njegov rojak Jimmy Connors (268).

Nadal je sicer trenutno druga teniška violina in ima le 260 točk zaostanka za vodilnim Đokovićem. Prvi in drugi teniški lopar bosta nastopila na odprtem prvenstvu Kitajske v Pekingu, kjer je Đoković lani osvojil naslov in bo v primerjavi z Nadalom, lani je turnir zaradi daljšega premora zaradi poškodbe izpustil, branil precejšnjo zalogo točk.

Srb mora namreč za ohranitev prvega mesta ubraniti lanski naslov, ob tem pa se lahko Nadal na turnirju najdlje prebije le do polfinala. Po Pekingu Đokovića čaka še masters v Šanghaju, kjer bo prav tako igral kot branilec naslova, Nadal pa do konca sezone ne brani niti ene točke.

Đoković je na prvem mestu lestvice ATP sicer že 48 tednov zapored.