DOBRO POGLEJTE SVOJA STOPALA: Zdravnica opozarja na znake, ki jih ne smete spregledati

Trendi

Pravilna in redna nega stopal je zelo pomembna, saj če bolijo stopala, trpi celo telo. Človeško stopalo sestavlja kar 26 drobnih kosti in da občutimo prožnost stopal, mora biti vse skupaj z mišicami in kitami ustrezno uravnoteženo. Britanska zdravnica dr. Dawn Harper pravi, da stopala lahko povedo marsikaj o zdravju. Prav zato opozarja na znake, ki jih ne smete spregledati.

1. Oblika stopal

Ko stopite na tla, bi moral biti viden lok znotraj stopala. Če je celo stopalo pritisnjeno ob tla, pomeni, da imate plosko stopalo. Vzrokov za to je lahko veliko, od zlomljene kosti, do revmatoidnega artritisa in težav z živci. Tveganje se poveča z debelostjo, sladkorno boleznijo, nosečnostjo in staranjem. Če se simptomi poslabšajo, lahko pride do bolečin, otekanja in celo do bolečin v hrbtu ali nogah.

Težave lahko povzroča tudi boleč kostni izrastek, ki se ga lahko odpravi le z operacijo. A ker je ta izjemno naporna, je bolje, da si pomagate s posebnimi opornicami, ki pomagajo velik prst znova postaviti v pravilni položaj in gel podlogami, ki ublažijo pritisk na izrastek. ''Pogosto me vprašajo, ali so visoke pete krive za nastanek izrastka, a v resnici je najpogosteje vzrok dedna nagnjenost,'' je za britanski Mail Online povedala dr. Dawn Harper. Natančen vzrok za nastanek izrastkov je sicer neznan, a vzroki so lahko dedni dejavnik, poškodbe, deformacije med rojstvom.

2. Barva in temperatura

Vaše noge bi morale biti enake barve kot drugi deli telesa. Vsi občasno dobimo modra stopala, a temno modra stopala so znak slabega pretoka krvi. Stanje je težje prepoznati, če imate temnejšo polt. Podobno so tudi nenehno mrzla stopala lahko posledica težav s cirkulacijo krvi. Tega simptoma ne smete spregledati, saj lahko slaba cirkulacija krvi v skrajnih primerih privede celo do gangrene. Modra stopala so lahko tudi posledica slabe prekrvavitve kje drugje v telesu, zato vas bo zdravnik v tem primeru poslal na pregled krvnega pritiska, holesterola in nivoja glukoze v krvi.

3. Krči

Običajno krči izginejo, če stopalo malo raztegnemo ali masiramo. A v nekaterih primerih je za krče lahko kriv slab pretok krvi. Ko ima telo premalo tekočine in elektrolitov, mišice postanejo bolj podvržene krčem. Prav zato je pomembno tudi, da ves čas zagotovite telesu dovolj tekočine. Kronični krči, ki se vedno znova pojavljajo, so lahko znak bolj resnega problema, kot je na primer ukleščen živec. Tudi premalo mineralov v prehrani, kot so magnezij, kalij, kalcij, lahko prispeva k povečanemu tveganju za mišične krče. Magnezij je ključnega pomena v tem smislu, saj igra ključno vlogo pri nevromišičnem prenosu informacij in krčenju mišic.

4. Nohti

Rumeni nohti so lahko posledica prekomerne uporabe laka za nohte. Kljub temu moramo ostati pozorni na barvo naših nohtov na stopalih, saj lahko nakazuje okužbo z glivicami. Če gre za okužbo z glivicami, bodo nohti postali tudi bolj lomljivi, zadebeljeni, pričeli bodo spreminjati obliko in včasih bodo tudi boleli. Prizadeti del nohta lahko odstopi od nohtne posteljice. Če boste obiskali zdravnika, vam ta lahko predpiše zdravila proti glivičnim okužbam ali primerno mazilo. A previdno. Če opazite pod nohtom modrico, ki ni posledica poškodbe, je pomembno, da obiščete zdravnika, saj gre lahko za kožnega raka, ki se razvije pod nohtom. V tem primeru je potrebno takojšnje zdravljenje.

5. Suha in razpokana koža

Če stopala ostajajo suha in razpokana, kljub temu da ves čas nanje nanašate mazila, gre lahko za hiperkeratozo. Gre za stanje, kjer koža postane tako zadebeljena, da je niti krema ne more več zmehčati. Hiperkertoza je lahko normalna posledica odziva kože na iritacije, kot so drgnjenje, pritiski nanjo in podobno. Bosa hoja ali tek lahko povzročita hiperkeratozo, pogosto pa se pojavi tudi pri starejših, saj se pri njih zmanjša proizvodnja maščobe v koži. Drugi vzroki za suho in razpokano kožo so lahko atletsko stopalo, dermatitis, luskavica, ekcem ali keratoderma.

6. Vonj

Smrdljive noge so lahko posledica okužbe, najpogosteje glivične. Simptomi glivične okužbe stopal vključujejo srbečico, pekoč občutek, suho kožo, počeno kožo in lupljenje kože. Glivično okužbo stopal ste lahko prejeli direktno od okužene osebe ali prek dotikanja okuženih površin. Glivice obožujejo topla in vlažna področja, zato dobro uspevajo na področjih, kot so bazeni, kopalnice in podobno. Če se spopadate z glivično okužbo stopal, preoblecite nogavice vsak dan in jih po vsakem tuširanju dobro osušite. Nosite nogavice naravnih materialov in poiščite nasvet farmacevta, kako si pomagati k odpravi glivične okužbe stopal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija