DOBILI SMO ODGOVORE O SKRIVNOSTNEM VIRUSU: Je obalno območje zaradi Luke Koper bolj izpostavljeno tveganju?

Koper

Zaradi novega koronovirusa, ki je izbruhnil na Kitajskem, število žrtev in okuženih tam iz dneva v dan narašča, dosegel pa je tudi Evropo. V Slovenijo po do sedaj znanih podatkih virusa še niso zabeleži. A glede na to, da se v koprski luki vsakodnevno izmenja veliko število ljudi in da prihajajo z ladjami tuji mornarji, ali bi morali biti prebivalci obalnih občin bolj pozorni na opozorilne znake? Bi nas zaradi tega moralo skrbeti?

Evropska komisarka za zdravje Stella Kirikadies je zaradi širjenja novega koronavirusa iz Kitajske za ponedeljek sklicala sestanek neformalne svetovalne skupine, odbora EU za varovanje javnega zdravja.

Stopnja tveganja za pojav novega kitajskega virusa, ki povzroča pljučnico, je sicer za Slovenijo relativno nizka, so ta teden sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer so dodali, da dogajanje spremljajo in temu prilagajajo ukrepe. Pa vendarle, ali je obalno območje zaradi Luke Koper bolj izpostavljeno tveganju, da bi k nam zašel nov virus?

Epidemiolog Boris Kopilović z Območne enote Koper NIJZ pojasnjuje, da mora vsaka ladja preden dobi dovoljenje za vplutje v Luko Koper izpolniti pomorsko zdravstveno izjavo, v kateri mora navesti, če so na ladji obolele osebe. Ladje, na katerih bi bile takšne osebe, lahko posebej pregledajo.

"Na ta način lahko v naprej vemo, če z ladje prihajajo osebe, ki bi bile lahko potencialno obolele za določeno nalezljivo boleznijo. Za vsako ladjo tudi vemo, iz katerega območja prihaja," dodaja koprski epidemiolog. Poleg tega je Luka Koper v zimskih mesecih predvsem tovorna luka, saj potniške ladje in križarke v zimskih mesecih načeloma ne prihajajo. Zato v zimskih mesecih s tovornimi ladjami pride nekaj mornarjev, a ne gre za večje število.

Boris Kopilović

"Glede na vse navedeno, menim, da območje Kopra zaradi pristanišča ni bolj izpostavljeno tveganju kot preostala območja, zato tudi menim, da prebivalci pristaniškega mesta niso bolj ogroženi kot ostali prebivalci," nam je na naša vprašanja odgovoril Kopilović.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  27 .01. 2020 ob  16: 28
Najbolj ogroženo mesto bo verjetno Postojna.
Postonjska jama gosti veliko Kitajskih turistov.
Prihajajo iz Benetk.
Kontrola potrebna
žveplo |  27 .01. 2020 ob  10: 58
Jaaa dirkalno stezo...jesss... komaj čakam, kdaj bo?
Prognostik |  26 .01. 2020 ob  16: 48
Tebe bojo prej kot mene na kontejnersko dvigalo za noge obesili. Če se ne boš prej sam ustrelil. He he he.
vseved |  26 .01. 2020 ob  16: 35
@ TUPAMAROS, TEBE PA ZVEZAT NA SILOS.
Prognostik |  26 .01. 2020 ob  13: 47
Luko je treba razstrelit na prafaktorje. Polit z bencinom in zažgat. Naredilt en lep velik aquapark, dirkalno stezo, en velik park z mnogo drevesi in mnogo sence.