DOBAVA ZAŠČITNE OPREME POD POLICIJSKO PREISKAVO: Neustrezna zaščitna oblačila dobila tudi SB Izola

Slovenija

Policija je danes zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme obiskala Zavod za blagovne rezerve.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme. Danes so tako informacije preverjali tudi na zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije.

Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, ne morejo posredovati.

Kot je danes že povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, prihaja do težav pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oz naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske.

Za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni, pregled kakovosti in količin dobavljene opreme je po pojasnilih Šestana odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve. Civilna zaščita, ko prevzame dostavljeno blago, zato ne preverja, ampak le skladišči in deli dalje na terenu.

Do težav po Šestanovih pojasnilih prihaja ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in POP TV. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi t. i. maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal.

Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. "Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje," je pojasnil Šestan.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada o konkretnih ukrepih za preprečevanje napak podala pojasnila v prihodnjih dneh.

Direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek je sicer že nekaj tednov na bolniški zaradi okužbe z novim koronavirusom. Vodenje zavoda je po poročanju TV Slovenija na daljavo praktično nemogoče. Razmere v zavodu za blagovne rezerve naj bi se po navedbah televizije poslabšale s prihodom svetovalca Mitje Terčeta, nekdanjega direktorja družbe Golte, s katerim je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo 25. marca. Terče naj bi bil zaupnik ministra Počivalška in naj bi bil nadzoroval sklepanje pogodb. To so na ministrstvu sicer zanikali. Pred enim tednom je zavod s Terčetom prekinil pogodbo.

Opozicija v DZ je že minuli teden zahtevala tudi ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preverjala te dobave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija