ŠTEVILNE REKLAMACIJE ZARADI ZAŠČITNE OPREME: Sprejeli naj bi ukrepe za preprečevanje napak (VIDEO)

Slovenija

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je na današnji novinarski konferenci pokomentiral nekatere težave pri dobavah zaščitne opreme. Kot je dejal, opremo, s katero prejemniki niso zadovoljni, nadomeščajo, reklamacije pa rešujejo. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je kmalu pričakovati tudi ukrepe za preprečevanje težav.

Srečko Šestan

Šestan je danes znova pojasnil vlogo civilne zaščite pri dobavi zaščitne opreme. Kot je dejal, predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje skupaj s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in ministrstva za zdravje sodelujejo pri pregledu prejetih ponudb zaščitne opreme. Pregledajo, kaj ponudniki ponujajo, kakšen je rok dobave in ali ima ponujena oprema ustrezne certifikate. Če je ponujeno blago "na papirju ustrezno", ponudbo posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve.

Ta je po Šestanovih besedah odgovoren tako za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni kot za pregled kakovosti in količin dobavljene opreme. Civilna zaščita zato takšnega pregleda ne ponavlja, ko od zavoda avtomatično prevzame dobavljeno blago, ki ga skladišči in nato v skladu s potrebami razdeli po Sloveniji, je dejal Šestan. "Ko pride dobava in če je bila ponujena maska FFP2, pride pa kirurška maska, je to stvar prevzema in reklamacije," je dodal.

Do težav pa prihaja ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži. Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in POP TV. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi t. i. maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal. Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. "Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje," je pojasnil Šestan.

Napovedal je še, da bodo imeli ravno danes sestanek z zavodom za blagovne rezerve na temo reševanja reklamacij. Hkrati pa iščejo tudi dodatne strokovnjake za pregled ponudb, saj gredo te v stotine in imajo že kar nekaj nepregledanih ponudb. Dobave sicer nujno potrebne zaščitne opreme pristojnim že ves čas povzročajo sive lase, zadnje čase pa dvigujejo tudi obrvi javnosti in opozicije. ta si želi tudi preiskovalno komisijo v DZ, ki bo preverila te dobave.

Začelo se je z izginotjem pričakovanih in naročenih pošiljk, zadnje dni pa mediji pišejo o novih zapletih. Kot danes navaja časnik Dnevnik, v pogodbi omenjenega javnega zavoda s Pečečnikovo družbo sicer najbolj bode v oči naročilo kar 400.000 zaščitnih očal, kar je trinajstkrat več kot je vseh zdravstvenih delavcev v Sloveniji, po trikrat višji ceni od dobavne.

Časnik Finance pa je zmotila 1,8-milijonska pogodba za dobavo kirurških mask, ki naj bi jih priskrbelo podjetje SLA marketing iz naselja Janežovci v občini Destrnik, "ki v zadnjih letih praktično ni ustvarjalo resnejših prihodkov, nima niti javno objavljene telefonske številke, njegovo lastništvo pa prek Slovaške sega do ameriške zvezne države Wyoming". Če je država plačala Pečečniku 50 centov za certificirano kirurško masko, pa je več kot 20 centov več plačala za "papirnato" masko, medtem piše portal 24ur, ki se je obregnil ob 860.000 evrov, ki jih je država plačala za dober milijon kosov papirnatih mask dvema podjetjema.

V podjetju Korez Sorting za prodajo skrbi soproga direktorja, ki je po navedbah portala davčna dolžnica in ena od obtoženih za hekerski napad na državno Luko Koper in še dve drugi podjetji pred devetimi leti. Predobravnavni naroki so se na celjskem sodišču začeli pred mesecem dni, dva sta krivdo že priznala, še piše portal. Vladni govorec Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada o konkretnih ukrepih za preprečevanje napak podala pojasnila v prihodnjih dneh. Ob tem pa je dejal še, da so se "maske zarezale v način življenja v zahodni civilizaciji" in da bodo morale biti zaloge zaščitnih mask v blagovnih rezervah vsaj še nekaj let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija