DOBAVA RESPIRATORJEV V TEKU: Ne ve pa se, kdaj bodo prispeli

Slovenija

Slovenija bi za boj z epidemijo novega koronavirusa potrebovala tudi večje število dodatnih respiratorjev. Dobava je v teku, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti.

"Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, je že v teku," so navedli na gospodarskem ministrstvu. "Natančen rok dobave je upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih ta trenutek težko določiti," so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji.

Ocene glede potrebnega števila respiratorjev so po njihovih navebah trenutno preuranjene, saj je težko predvideti nadaljnji razvoj okužb s covidom-19.

Sedanji minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev, pa tudi ostalo opremo.

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, infektologinja Bojana Beović pa je medtem prejšnji teden povedala, da pričakujejo dodatnih 300 respiratorjev.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo teh številk niso potrdili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija