Divji lovci lani v Južnoafriški republiki pobili 1000 nosorogov

Kronika

Divji lovci so lani v Južnoafriški republiki pobili več kot 1000 nosorogov. V primerjavi z letom 2012 se je število pobitih živali povečalo za polovico, divji lov pa je spodbujalo povpraševanje po nosorogovih rogovih na črnem trgu, je danes sporočila južnoafriška vlada.

"Skupno število pobitih nosorogov zaradi divjega lova je leta 2013 naraslo na 1004," je v sporočilu zapisalo južnoafriško okoljsko ministrstvo. Pokol teh redkih živali je spodbujalo predvsem povpraševanje po njihovih rogovih v Aziji, kjer jih cenijo kot statusni simbol, številni pa napačno menijo, da imajo zdravilne učinke.

V JAR sicer živi okrog 80 odstotkov vseh nosorogov na svetu, njihova populacija pa trenutno približno 25.000 živali. Še leta 2007 so v JAR zabeležili le 13 primerov nezakonitega lova na nosoroge, a je v naslednjih letih število pobitih nosorogov drastično naraslo.

Kljub nadzoru na terenu ter s pomočjo brezpilotnih letal so divji lovci očitno vedno korak pred varnostnimi silami. Dobro organizirane mreže mednarodnih združb nezakonito lovijo nosoroge ter odstranjujejo njihove rogove, ki jih nato pretihotapijo v Azijo.

Samo v prvih dveh tednih in pol letošnjega leta je bilo v divjem lovu v JAR pobitih 37 nosorogov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

sramota |  18 .01. 2014 ob  13: 53
potrebno bi bilo pobit tiste, ki povprašujejo po rogovih...banda !!