DIPIAZZA OBRNIL PRST STRAN OD SLOVENIJE: Krivdo pripisal pristaniškim delavcem, to je povedal o uvedbi kontrolnih točk

Trst

Furlanija – Julijska krajina je prva italijanska dežela, ki se je zaradi povečanja primerov okužb obarvala rumeno. Za večino storitev morate od včeraj biti cepljeni ali preboleti covid-19. Ker stanje s širjenje okužb ni rožnato niti pri nas, se je pri sosedih začela porajati ideja o vnovičnih postavitvah kontrolnih točk na meji. Medtem, ko so italijanski novinarji prst uperili v Slovenijo, pa je tržaški župan Roberto Dipiazza s prstom pokazal na nasprotnike cepljenja in pristaniške delavce.

"Kar se dogaja v drugih državah, se nas ne tiče. Zaščititi se moramo sami – s cepivom," je dejal Dipiazza v intervjuju za dnevnik La Repubblica. Krivdo, da se je Furlanija prva in edina znašla na rumenem seznamu ukrepov, tržaški župan pripisuje nasprotnikom cepljenja in pristaniškim delavcem, ki so organizirali oktobrske proteste in bivakirali na Velikem trgu, piše Primorski dnevnik.

Kot je še dejal, Trst drago plačuje širjenje okužb, saj so morali med drugim v teh dneh preklicati tridnevni kongres, ki bi se ga moralo udeležiti 400 ljudi.

Približno 12.000 ljudi iz Slovenije gre vsak dan na delo v Italijo. Potrebno je prišteti še tiste, ki gredo po nakupih ali drugih opravkih, čeprav ne vsakodnevno. In prav tem dnevnim migrantom iz Slovenije so sosedje pripisali krivdo za slabšanje epidemioloških razmer pri njih. Ponovno vzpostavitev kontrolnih točk na meji med drugimi podpirata goriški župan Rodolfo Ziberna in guverner FJK Massimiliano Fedriga.

V anketi, ki smo jo opravili na našem portalu, smo bralce spraševali, ali se strinjajo z vnovično vzpostavitvijo kontrolnih točk na meji z Italijo. Na vprašanje je odgovorilo 1020 bralcev, 492 jih takšnemu ukrepu nasprotuje, 375 pa kontrolo na meji podpira. Le 78 jih je odgovorilo, da bi morali biti dnevni migranti izjema.

Italija je z včerajšnjim dnem močno poostrila ukrepe. V lokal, gledališče, kinodvorano, muzej in na stadion lahko po novem vstopite samo s potrdilom o cepljenju ali prebolelosti. Negativen test na koronavirus pa zadostuje za javni prevoz, obisk hotela, telovadnice, fitnesa in smučišča. Na prostem je v FJK spet potrebno nositi maske.

Še strožji ukrepi bodo pri sosedih veljali od 6. decembra do 15. januarja, ko bo negativen test zadostoval le še za javni prevoz in obisk hotela, za vse ostalo bo potreben PC pogoj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija