Dijaki in študenti na enem mestu do subvencionirane vozovnice

Danes se začenja predprodaja subvencioniranih vozovnic v javnem potniškem prometu. Glede na lansko leto, ko je bil nov sistem subvencioniranih vozovnic uveden, bodo dijaki in študentje zanje morali odšteti nekoliko več. Postopek nakupa pa bo enostavnejši.

Cene mesečnih vozovnic bodo glede na preteklo šolsko oz. študijsko leto višje za pet evrov. Tisti, ki bodo kupili polletno vozovnico, bodo na mesečni ravni prihranili 2,5 evra v primerjavi s ceno, ki bi jo plačali, če bi kupili vozovnico za vsak mesec posebej. Pri letni vozovnici pa bo ta prihranek mesečno pet evrov; v tem primeru tako cena ostaja na ravni lanske.

Tisti, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med dvema in 60 kilometri, bodo za mesečno vozovnico odšteli 25 evrov. Za tiste, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med 60 in 90 kilometri, bo mesečna vozovnica stala 35 evrov, za tiste, ki so oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa 55 evrov.

Pri nakupu kombiniranih vozovnic - torej za medkrajevni in mestni prevoz - v Kranju, Kopru in Novem mestu zanje ne bo treba doplačevati. V Mariboru bodo morali doplačati pet evrov, v Ljubljani pa deset, je v petek povedal generalni direktor direktorata za promet po pooblastilu ministra za infrastrukturo in prostor Bojan Žlender.

Letošnja novost pa je, da bodo študenti in dijaki nakup vozovnice lahko opravili na enem mestu, obenem pa upravičencem ne bo več treba dodatno posredovati potrdil o šolanju, saj si bodo izvajalci te podatke izmenjali med seboj. Nakup polletne ali letne vozovnice bo uporabnikom prihranil čas in denar, poleg tega pa bodo lahko ugodnosti koristili tudi med šolskimi počitnicami, pravijo na ministrstvu za notranje zadeve.

Poleg tega bodo na notranjem ministrstvu prevoznikom v najkrajšem možnem času omogočili vpogled v evidenco šolajočih se dijakov in študentov, ki jim tako obrazca ne bo več treba potrjevati v ustanovi, kjer se šolajo.