'DEPRESIVNA VAGINA' ZARES OBSTAJA: Veliko žensk trpi zaradi nje

Trendi

Izraz 'depresivna vagina' morda deluje smešno, vendar gre za resnično in zelo zapleteno bolezen s strokovnim imenom vulvodinija. Glavna simptoma tega bolezenskega stanja sta bolečina in pekoč občutek v vagini, to dolgotrajno nelagodje pa spremlja tudi srbečica. Strokovnjaki domnevajo, da za vulvodinijo trpi 15 odstotkov žensk, ne glede na starost. Pogosto se pojavi pri ženskah, ki so sicer zdrave.

Bolečina pri vulvodiniji je pri vsaki posameznici drugačna, prav tako se razlikujeta njeno trajanje in lokacija. Bolečino na genitalijah lahko izzove spolni odnos ali že samo vstavljanje tampona. Pri nekaterih ženskah se bolečina širi na zadnjico in stegna. Ta bolezen močno vpliva tako na spolno življenje kot na vsakodnevno delovanje ženske.

Obstajajo številne oblike zdravljenja 'depresivne vagine', kamor sodi uporaba anestetičnega gela, zdravil proti bolečinam in celo antidepresivov. Če imate simptome te bolezni, si lahko pomagate tudi sami, in sicer z nošenjem 100-odstotno bombažnega spodnjega perila in rednim polaganjem hladnih obkladkov na boleče mesto.

Sicer pa so znanstveniki nedavno odkrili alternativno metodo zdravljenja vulvodinije. V študiji, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Journal of Lower Genital Tract Disease, se je izkazalo, da so se ženskam izboljšali simptomi vulvodinije po šestmesečni skupinski kognitivno-vedenjski terapiji, s katero zdravijo depresijo, anksioznost in obsesivno-kompulzivno motnjo. Strokovnjaki so mnenja, da so s to metodo pri njih zmanjšali stres, povezan z nastankom lokalizirane vulvodinije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  23 .02. 2019 ob  17: 19
Kaj pa depresivni falos?