Delo in Andrijana Starina Kosem brez poravnave v 11-milijonski tožbi

Kronika

Delo in zastopniki nekdanjih predsednikov uprav Dela Andrijane Starina Kosem in Petra Puhana na današnjem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču niso sklenili poravnave. Delo od nekdanjih vodilnih v odškodninski tožbi zahteva 11,3 milijona evrov zaradi nakupa večinskega deleža v Večeru, ki je bil opravljen brez skrbnega pregleda in cenitve delnic.

Delo je v času, ko sta ga vodila Starina Kosmova in Puhan, za večinski delež odštelo 18 milijonov evrov, sedanja uprava Dela pa je prepričana, da je bila družba s tem nakupom oškodovana. Večer je bil namreč kupljen brez soglasja kulturnega ministrstva, brez opravljenega skrbnega pregleda, brez cenitve vrednosti delnic in brez ekonomske utemeljitve.

Medtem ko je Puhan danes prišel na sodišče, pa se naroka ni udeležila Starina Kosmova. Ker stranke na današnjem poravnalnem naroku niso dosegle dogovora, se bo aprila začela obravnava tožbe. Med drugim bosta zaslišana nekdanja člana nadzornega sveta Dela Darijan Košir in Brane Piano.

Delo, ki ima od novembra 2008 v lasti 79,24 odstotka Večera, zanj sicer že dalj časa neuspešno išče kupca. Urad za varstvo konkurence, zdajšnji AVK, je leta 2009 prodajo naložil zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga.