Sodba na Finskem gre v prid obsojenim v Sloveniji

Kronika

Nekdanja ustavna sodnika Tone Jerovšek in Lojze Ude menita, da gre oprostilna sodba zoper predstavnike Patrie na Finskem v prid nepravnomočno obsojenim v Sloveniji. Oba sicer poudarjata, da slovensko sodišče ni vezano na odločitve tujih sodišč.

Po besedah Udeta bi šla lahko sodba v korist obsojenih v slovenskem procesu zato, ker se pri njem uporabljajo tudi dokazi s Finske. Zaradi oprostilne sodbe na Finskem tamkajšnjih dokazov sicer ni treba izločiti, kar predlagajo nekateri obsojeni oziroma obtoženi, je pa treba pri njihovem vrednotenju upoštevati, kako so omenjene dokaze ocenjevali na Finskem, pravi Ude.

Jerovšek je prepričan, da lahko sodba na Finskem pomembno vpliva na proces v Sloveniji, saj se slovensko tožilstvo v obtožbah nenehno sklicuje na finske dokaze. "Za naše tožilstvo je zato sodba, če lahko uporabim ta izraz, velik fiasko," pravi in dodaja, da je na drugi strani sodba pomembna novica za obsojene v Sloveniji.

Glede sojenja v Avstriji, kjer so bili nekateri akterji v zgodbi obsojeni, pa Jerovšek pravi, da imajo tudi oni zdaj argument, ki ga lahko uporabijo v pritožbi na razsodbo.

Tožilstvu ni uspelo dokazati podkupovanja

Finsko okrožno sodišče je namreč predstavnike Patrie danes oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Kot je odločilo, tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja, državi pa je naložilo plačilo sodnih stroškov v višini 1,235 milijona evrov.

Afera je pred tem doživela dve obsodilni sodbi na prvi stopnji na sodiščih na Dunaju in v Ljubljani. V Avstriji je bil na enoletno zaporno kazen obsojen posrednik Patrie Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa tedanji slovenski premier Janez Janša, prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Sodba še ni pravnomočna.

Deli novico:

šoldi |  31 .01. 2014 ob  08: 24
vladajo povsod po svetu!!!