Po letih odlaganja uvedbe davka na sladke pijače in izdelke s sladkorjem predvsem zaradi pritiskov podjetij, vladna uredba uvaja nov rok za davek na sladkor, ki naj bi začel veljati z julijem. Politična polemika se krepi znotraj in zunaj italijanske vladne večine. Protestirajo tudi predstavniki podjetij; davek naj bi imel uničujoč vpliv na sektor brezalkoholnih pijač in italijansko gospodarstvo. Napovedujejo dvig cen.
DAVEK NA SLADKOR: V tej državi bo z julijem življenje manj sladko
Svet
Predvideni davek na slador ali t. i. "sugar tax" je sicer nižji od prvotnega predloga in se znižuje z 10 na 5 centov na liter. Za sladkorne izdelke v vrečkah pa se znižuje od predvidenih 25 na 13 centov za kilogram. Davek naj bi stopil v veljavo 1. julija 2024, stopnje pa se bodo leta 2026 podvojile, navaja il Messagero.
Politična polemika se krepi znotraj in zunaj vladne večine. Tudi za nekatere poslance vladajoče koalicije je to "nepričakovano presenečenje". Glavna tarča kritik je minister za gospodarstvo Giancarlo Giorgetti, ki išče vire za uravnoteženje javnih financ; prihodek od novega davka bi pomenil več sto milijonov evrov proračunskih prihodkov na leto.
O davku na sladkor je razmišljala že Contijeva vlada leta 2019, da bi zbrala dodatne proračunske vire in odvračala od nakupa pijač, za katere dietetiki in prehrambni strokovnjaki opozarjajo, da jih je treba uživati v omejenem obsegu. Začetek veljavnosti davka je bil večkrat prestavljen pod pritiskom podjetij.
Tudi tokrat sektorsko gospodarsko združenje Assobibe sistema Confindustria kritizira vladni ukrep in davek označuje kot "neuporaben in škodljiv". Po njihovih besedah je sektor sestavljen pretežno iz malih in srednje velikih podjetij, ki proizvajajo odličnost "Made in Italy"; posledice bi pomenile več kot 5 tisoč ogroženih delovnih mest. Opozarjajo tudi, da bi prišlo do velikega padca nabave surovin, davki pa bi se vsaj delno prenesli na končne cene in okrepili inflacijo.
Ali bo vlada kljub pritiskom vztrajala in predvidenega roka za začetek veljavnosti novega davka na sladkor ne bo več prelagala, je v tem trenutku težko napovedati.