DAN BREZ ALKOHOLA V IZOLI: Potrebujete pomoč pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga?

Izola

Včeraj je na Lonki v Izoli potekal dogodek 'Dan brez alkohola', ki so ga na NIJZ organizirali skupaj s Centrom za krepitev zdravja – ZD Izola. Dan brez alkohola so začeli obeleževati pred petimi leti. Sodelovali so izolski policisti, Društvo zdravljenih alkoholikov Obala, Združenje Europa Donna Slovenija, podružnica Obala, Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Izola, Medgeneracijski center Izola, Univerza za tretje življenjsko obdobje Izola, Društvo prijateljev mladine Izola, OŠ Livade, Turistično in kulturno društvo Šparžin – Korte ter Društvo Šola zdravja Obala.

Na dogodku je tekla beseda o zdravih življenjskih izbirah. Predstavili so vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Vsako leto ugotavljajo, da so obiskovalci presenečeni nad statistikami glede pitja alkohola v Sloveniji.

Registrirana poraba alkohola v Sloveniji je v letu 2021 znašala 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. To so podatki o registrirani porabi, neregistrirana (v večini domača pridelava) številko povzdigne vsaj še za petino.  55 odstotkov odraslih vsaj enkrat letno pije čezmerno. To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njem že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkohola.

V Obalno-kraški regiji je zabeleženega več visoko tveganega opijanja (46,60 odstotka) kot je slovensko povprečje (42,80 odstotka). Višji od slovenskega povprečja (8,90 odstotka) je tudi delež prometnih nesreč, v katerih je povzročitelj pod vplivom alkohola (11,70 dostotka).

Stopnja bolezni, neposredno pripisljivih alkoholu, je v regiji nekoliko nižja (1,3 na 1000 prebivalcev) od slovenskega povprečja, ki znaša 1,8 na 1000 prebivalcev.

Podrobneje so predstavili aktivnosti in delavnice, ki jih izvajajo v zdravstvenih domovih po Sloveniji. To so brezplačna individualna svetovanja za podporo pri opuščanju škodljivega pitja alkohola ter delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačne. V Obalno-kraški regiji se jih lahko teh udeležite Centru za krepitev zdravja Izola (tel. 05 66 35 005), Centru za krepitev zdravja Piran (tel. 05 62 07 221), Zdravstveno vzgojnem centru Koper (tel. 05 62 03 632), Zdravstveno vzgojnem centru Sežana (tel. 05 29 27 559), Centru za krepitev zdravja Postojna (tel. 05 70 00 432) in Zdravstveno vzgojnem centru Ilirska Bistrica (tel. 05 71 12 100).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija