DA NE BOSTE MED VROČINSKIM VALOM PREGORELI: Katero hrano uživati in kateri se izogniti?

Trendi

Poletno vročino boste veliko lažje prenašali, če boste nekoliko prilagodili svoj vsakdanji jedilnik in nanj uvrstili živila, ki pomagajo telo ohlajati, ter se izognili živilom, ki vas grejejo.

V času poletnih vročinskih valov boste veliko naredili za svoj organizem že, če boste namesto vročih jedli ohlajene juhe, zmanjšali količino mastne, slane in ocvrte hrane ter dodali obrokom več sveže zelenjave in sadja.

Paprika, kumare, ohrovt, cvetača in bučke vas bodo v poletnih dneh prijetno hladile, kot tudi melone, lubenice, marelice, fige, češnje, grozdje, slive. Med žiti izberite ječmen ali basmati riž. Fižol, leča in čičerika pomagajo organizem vlažiti. Hladiti pomaga tudi kozje in kravje mleko ter siri.

Med začimbami so v poletnih mesecih vaše zaveznice bazilika, kurkuma, žafran, meta, koromač, kumina, koriander, koper. Za osvežilne čaje pa uporabite kamilico, koprive, hibiskus in koromač.

Živila, ki se jim je v času vročinskih valov bolje izogniti, ker grejejo organizem, so limone, jagode, češnje. Pri zelenjavi se izognite pesi, korenju, česnu, oljkam, surovi čebuli, kolerabi, čiliju, pekoči papriki. Telo grejejo tudi mandlji, orehi, arašidi, sezamova semena, brazilski in indijski oreščki.

Začimbe, ki jih je bolje uživati pozimi kot poleti, pa so klinčki, ingver, origano, rožmarin in žajbelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija