ČRIČKI NA JEDILNIKU TIK ČEZ MEJO: V Trstu jih prvi v Italiji pripravljajo na pici

Trst

Od danes je v eni od tržaških picerij na voljo pica z dodatkom popečenih čričkov. Gre za prvi tovrstni kulinarični poskus v Italiji, potem ko je Evropska komisija to pojočo žuželko uvrstila na jedilnike Evropejcev.

Malo paradižnika, mocarele, bučnih cvetov in popečenih čričkov. To je nova ponudba, ki je od danes na meniju ene izmed tržaških picerij. Pico z dodatkom čričkov so poimenovali pica 'Grillo sparlante' (v prevodu 'grdo govoreči čriček'). V piceriji zatrjujejo, da so žuželke naročili pri nemškem podjetju ter da gre za "certificiran izdelek, ki ustreza standardom"

Zanimiv je izbor imena, ki spominja na junaka iz Ostržkove pravljice, govorečega črička, v italijanščini 'll Grillo Parlante'; le-ta predstavlja modrost ljudi z zdravo pametjo, pa tudi Ostržkovo lastno vest in je zaradi tega večkrat nasilno utišan. Čriček je v pravljici torej simbol človekovega notranjega glasu, ki nas vodi k razmišljanju o napačnem vedenju. Morda lahko razumemo izbrano ime za novo kulinarično 'mojstrovino' tudi kot nekakšno nasprotje pametnemu čričku iz Ostržka? 

Un po’ di pomodoro, mozzarella, fiori di zucca e grilli tostati. Ecco servita la pizza “Grillo sparlante”, da oggi...

Posted by Il Piccolo on Wednesday, April 12, 2023

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  12 .04. 2023 ob  16: 14
Naj jih je Urška Pfizerjeva!
manemebasat |  12 .04. 2023 ob  14: 45
Vse po planu agende 2030