CONTE BO NOVO VLADO PREDSTAVIL DO SREDE: Ta bo "najboljša možna"

Svet

Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Giuseppe Conte je včeraj v Rimu napovedal, da bo novo vlado najverjetneje lahko predstavil do srede. Pogajanja med Demokratsko stranko (PD) in Gibanjem 5 zvezd je označil za dobra in plodna. "Pripravljamo program, ki bo Italiji zagotovil perspektivo za prihodnost," je dejal novinarjem.

Koalicijska pogajanja naj bi se zaključila do torka "oz. najkasneje do srede", je dejal Giuseppe Conte. Nato bo italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli lahko predstavil tudi seznam ministrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zatrdil je, da je v obeh strankah jasna volja za oblikovanje skupnega programa za začetek nove faze reform. Obe stranki imata v svojih programih več stičnih točk. Conte pa je ob tem izrazil celo pričakovanje, da bi se koaliciji lahko pridružile tudi druge stranke.

Pojasnil je še, da se o razdelitvi ministrskih mest še ni pogovarjal s predstavniki obeh bodočih koalicijskih partneric. Zdaj gre predvsem za program, je zatrdil. Prepričan pa je, da bodo na podlagi koalicijskega programa lahko sestavili "najboljšo možno vladno ekipo".

Na novinarsko vprašanje, ali se bo nova vlada odmaknila od strogega omejevanja nezakonitih migracij, ki ga je uvedel dosedanji notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini, je Conte odgovoril, da "to ne bi bilo pametno". Je pa poudaril, da si Italija predvsem prizadeva za reformo skupne evropske azilne politike, v prvi vrsti dublinske uredbe. Pri prerazporeditvi migrantov bi morale sodelovati vse članice EU, je poudaril.

Takoj ko naj bi bila nova vlada predstavljena, bo o njej glasoval tudi parlament v Rimu. To bi se lahko zgodilo že v petek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija