Coda in srečna trinajstica za tretjo zaporedno gostujočo zmago Gorice

Goriška

Nogometaši Gorice so jesenski del prvenstva zaključili na najlepši možni način, saj so se na novomeškem Portovalu veselili še tretje zaporedne gostujoče zmage. Novomeška Krka je v tretjem poskusu končno le padla, mož odločitve ob minimalni zmagi Gorice pa je bil izjemni napadalec Massimo Coda, ki se je s svojim enajstim zadetkom v sezoni na vrhu lestvice strelcev Prve lige izenačil z napadalcem velenjskega Rudarja Matejem Eterovićem.

Kljub temu velja omeniti, da je bil junak tekme novogoriški vratar Alex Cordaz, ki je s tremi bravuroznimi obrambami poskrbel, da se ni ponovil scenarij s prvega medsebojnega obračuna obeh ekip z začetka prvenstva. Gorica je po včerajšnji zmagi in porazu Rudarja doma z Mariborom zdaj sama na četrtem mestu prvenstvene lestvice.

Srečna trinajstica

Če odmislimo končni rezultat, ki je tokrat jasno precej bolj po okusu nogometašev in strokovnega štaba Gorice, lahko mirne duše trdimo, da se je obračun odvijal po malodane istih notah kot julijski obračun 2. kroga, ki se je končal z remijem 1 : 1, potem ko so nogometaši Krke do izenačenja prišli v izdihljajih tekme ter tako kaznovali neučinkovitost in ležernost nogometašev Gorice, ki niso znali vodstva zadržati do konca. Na sila zahtevnem igrišču novomeškega stadiona Portoval je Gorici uspelo ponoviti scenarij s tekme iz Kranja, in sicer hitro doseči vodilni zadetek. Tokrat je bila za varovance Luigija Apollonija srečna 13. minuta, ko je gorišk ostrostrelec Massimo Coda po napaki domačih nogometašev na sredini igrišča podaji stekel za žogo v prazen prostor, prodrl v kazenski prostor Krke ter nekoliko z desne strani silovito udaril "s prve" ter z neubranljivo diagonalo mojstrsko zadel levi zgornji kot vrat domačega vratarja Matka Obradovića, ki je bil pri tem udarcu brez vsakršnih možnosti za uspeh.

Vodstvo Gorice je domačim spodrezalo krila, saj niso imeli pripravljenega konkretnega odgovora, na drugi strani pa je s prostega strela nevarno meril Gianluca Lapadula, a je Obradović uspel ukrotiti žogo, ki je pred golom dobila za vratarje vedno neugodni odboj. Nato pa je bilo vroče tudi pred golom Gorice, ko je sodnik dosodil dvomljiv prekršek v korist domačih približno petindvajset metrov od vrat Alexa Cordaza. Po igri z roko Lapadule (slednji je ob tem tudi porumenel), ki je z roko ustavil prvi poskus domačih, so slednji imeli še lepšo pozicijo za strel, takrat pa je prvič na sceno stopil danes zares izjemni Cordaz in po strelu nekdanjega člana Gorice in hkrati kapetana domačih Saše Ranića poletel ter žogo izbil, preden bi ta končala v levem zgornjem kotu gola Gorice. Do konca polčasa smo videli tudi razveljavljeni zadetek Krke zaradi nedovoljenega položaja, tik pred koncem prvega dela igre pa se je znova izkazal vratar Cordaz ter s pravo parado za fotografe preprečil veselje domačemu branilcu Danijelu Dežmarju.

Nadaljevanje v znamenju raztrgane igre

V drugem polčasu smo spremljali precej manj razburljivo nogometno predstavo, kjer ni manjkalo čvrstih dvobojev in obilo raztrgane igre na obeh straneh. Izrazitih priložnosti ni bilo veliko, saj smo spremljali uravnoteženo igro med obema kazenskima prostoroma z veliko prekrški in prekinitvami. Prav iz slednjih je bilo slutiti, da bi se rezultat lahko spremenil. Domači so sicer skušali zapretiti, a jim iz številnih prostih strelov na polovici Gorice ni uspelo priti do nevarnega zaključka, na drugi strani pa Gorica tudi po opravljenih menjavah s strani trenerja Apollonija ni našla prave ideje v protinapadih, kjer je manjkala učinkovita zadnja podaja.

Najlepšo priložnost, da bi dokončno rešili vprašanje zmagovalca, so Novogoričani imeli iz prekinitve, ko je bil v domačem kazenskem prostoru najspretnejši goriški kapetan Alen Jogan, vendar je domači vratar Obradović mojstrsko ubranil njegov poskus in ostalo je pri minimalni prednosti Gorice. Ključni trenutek tekme pa se je zgodil v sedemdeseti minuti, ko je imel domači rezervist Josip Marošević tik po vstopu v igro v svojih nogah žogo za izenačenje a se je še enkrat več s čudovito obrambo izkazal Alex Cordaz in preprečil hrvaškemu napadalcu v vrstah Krke izenačenje, ki je v tistem obdobju igre močno viselo v zraku.

Goriški strateg Apolloni je takoj zatem okrepil obrambne vrste z Marcom Modolom, ki je zamenjal dvakratnega strelca iz Kranja Danieleja Bazzoffio, ki je tokrat dobil prednost v udarni enajsterici pred Sašo Aleksandrom Živcem. Slednjemu je tokrat pripadlo zgolj zadnjih deset minut tekme. Do konca tekme prave nevarnosti za gol Gorice ni bilo navkljub dejstvu, da je Krka iz prekinitev skušala na silo priti do izenačenja brez kakšnih pretirano povezanih akcij. Na drugi strani so Novogoričani zapravili nekaj obetavnih protinapadov, na koncu pa so se osredotočili le na ohranitev minimalne prednosti, kar so pametno počeli predvsem z zadrževanjem žoge globoko na polovici domačih, ki vse do zadnjega sodnikovega žvižga niso uspeli prebiti čvrste in zbrane obrambne linije Gorice, ki se je tako v tretjem poskusu končno lahko veselila zmage nad Dolenjci.

Mrtvi tek vodilnih se nadaljuje

Kljub zmagi in novim trem točkam Gorice pa konkurenca ne popušča, saj sta tako Zavrč kot Maribor vknjižila nove tri točke. Danes bosta jesenski del prvenstva tudi uradno zaključila Koper in Olimpija, ki se bosta popoldne udarila na koprski Bonifiki. Obeta se nam torej vroča nogometna pomlad, kakršne na slovenski prvoligaški sceni ne pomnimo. Več o tem pa v analizi jesenskega dela prvenstva, ki sledi v kratkem.

Deli novico: