Ciprski predsednik vidi pozitiven trend v gospodarstvu

Ciprsko gospodarstvo, ki se po prejemu mednarodne finančne pomoči sooča z velikimi izzivi, po besedah ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa kaže prve pozitivne trende. Ciper je v začetku meseca uspešno prestal drugi pregled s strani trojke posojilodajalcev, ki je bil potreben za pridobitev naslednjega obroka 10-milijardne finančne pomoči.

Dva pozitivna pregleda s strani trojke posojilodajalcev po mnenju Anastasiadesa kažeta, da je Ciper zavezan k izpolnjevanju obljub, ki bodo povrnile zaupanje v gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Anastasiades je poudaril, da se Ciprčani trudijo, da bi krizo izkoristili kot priložnost.

Trojka mednarodnih posojilodajalcev - Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad - sicer Cipru za letos napovedujejo 7,7-odstotno, prihodnje leto pa 4,8-odstotno krčenje obsega gospodarstva.

Ciprčani so morali pristati na ostre varčevalne ukrepe

Ciprčani so morali zaradi mednarodne finančne pomoči doslej pristati na ostre varčevalne ukrepe, med drugim na nižje plače in socialne transferje.

Zaradi kolapsa prenapihnjenega bančnega sistema, ki je bil z visokimi obrestnimi merami in naklonjenim zakonodajnim okvirom privabljal denar različnih bogatašev in podjetij, predvsem iz Rusije, je moral Ciper zaprositi za pomoč območja evra. Evrske države so mu v zameno za izpolnjevanje pogojev namenile 10 milijard evrov.

Nikozija prestrukturirala dve največji banki

Nikozija je v tej luči temeljito prestrukturirala dve največji banki. Donedavno druga največja banka Laiki je šla v likvidacijo, njeno premoženje pa so razdelili na dobro in slabo. Prvo se je preneslo na največjo banko Bank of Cyprus, drugo pa na ciprsko obliko t.i. slabe banke.

Imetniki vlog v Bank of Cyprus nad 100.000 evrov, med katerimi so prevladovali ruski državljani, so morali za reševanje banke prispevati 47,5 odstotka vrednosti svojih vlog, ki so jim jih pretvorili v delnice. Na ta način se je banka dokapitalizirala za okoli osem milijard evrov.