CERAR STOPIL V BRAN MEŠANIM PATRULJAM: "Če jih ne bi bilo, bi lahko Italija že včeraj postavila kontrolo na svoji meji"

Slovenija

Zunanji minister Miro Cerar je danes v Bruslju odločno zavrnil zavajanje, da so skupne patrulje na slovensko-italijanski meji nekaj slabega in škodljivega. Prav nasprotno, s skupnimi patruljami preprečujejo uvedbo nadzora, kakršen je na meji z Avstrijo, tudi na meji z Italijo, je poudaril.


 
"Naj povem zelo jasno - glede teh mešanih patrulj se v Sloveniji zelo zavaja naše državljanke in državljane. Še posebej opozicijski poslanci in politiki z zavajanjem in manipulacijo poskušajo prikazati, kakor da so te mešane patrulje nekaj slabega," je poudaril Cerar. Opozoril je, da se je treba jasno zavedati, da se z mešanimi patruljami krepi zaupanje na italijanski strani, da se bosta državi skupaj še naprej borili proti nezakonitim migracijam in kriminalnim združbam.

"Ravno s temi skupnimi patruljami preprečujemo, da bi Italija vzpostavila nadzor na italijansko-slovenski meji. Tu je to zavajanje, ki mu je treba odločno reči ne in ljudem jasno povedati: če ne bi bilo mešanih patrulj, bi lahko Italija morda že včeraj postavila kontrolo na svoji meji in bi imeli podobno kot z Avstrijo zaprto tudi to mejo in bi na njej izvajali vsakodnevne sistematične nadzore," je izpostavil minister. Poudaril je tudi, da je ideja o mešanih patruljah živa že dolgo in da ima Slovenija ne nazadnje dogovor o mešanih patruljah z vsemi sosednjimi državami; s Hrvaško ga že izvaja, z Italijo pa tudi zdaj kratek čas.

Cerar: "Salvini gre z izjavami včasih zelo daleč"

O izjavah italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o možnosti postavitve fizičnih ovir na meji je Cerar dejal, da "gospod Salvini v izjavah večkrat napoveduje radikalne ukrepe". S Salvinijem se sicer po Cerarjevih besedah pogovarja notranji minister Boštjan Poklukar, to je stvar notranjih zadev, sam pa kot zunanji minister skrbi, da ima Slovenija z Italijo čim boljše odnose na vseh straneh. "S temi izjavami gre Salvini včasih zelo daleč, vendar je treba razumeti, da smo skupne patrulje uvedli, da bi preprečili takšne ukrepe," je ponovil Cerar. Tako namreč po njegovih besedah ne obstaja več razlog, da bi na italijanski strani postavili kakršne koli zidove, meje, ovire ali kontrole.

Migracije, zlasti zunanji vidiki, so tudi ena od tem na današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju. Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je ob prihodu članice znova pozvala, naj namenijo več denarja za afriški sklad za preprečevanje nezakonitih migracij v državah izvora. Italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi pa naj bi danes predstavil predloge za evropski pristop na področju migracij, ki naj bi vključevali vzpostavitev humanitarnih koridorjev, po katerih bi migranti prišli v EU.

Italijanski predlogi sicer ne prinašajo bistvenih novosti. Preboja pri iskanju kompromisa o perečih migracijskih in azilnih vprašanjih ni pričakovati pred oblikovanjem nove Evropske komisije in začetkom novega političnega cikla.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  15 .07. 2019 ob  21: 20
Temu ekspertnemu pravniku še danes ni jasno, da s temi patruljami zadržuje begunce v Sloveniji. Naj pridejo Italijani in ostala Evropa nadzirat južno šengensko mejo . Pa ne bo treba niti Avsrijcem niti Italijanom branit dodatno svoje meje. In še manj ljudi bo potrebno.