CERAR ODPRL NOVE PROSTORE KONZULATA V TRSTU: "Manjšini nas povezujeta in dragoceno bogatita prostor" (FOTO)

Trst

Zunanji minister Miro Cerar je danes skupaj s predsednikom italijanske dežele Furlanija-Julijska krajina (FJK) Massimilianom Fedrigo odprl nove prostore slovenskega generalnega konzulata v Trstu. Pred večernim sprejemom ob dnevu državnosti se je tudi ločeno sestal s predstavniki slovenske manjšine in Fedrigo, so navedli na zunanjem ministrstvu.


Massimiliano Fedriga in Miro Cerar 

"Dejstvo je, da nas obe manjšini, slovenska narodna skupnost v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji, ne samo povezujeta, ampak tudi dragoceno bogatita prostor, v katerem živita, s čimer prispevata k celostnemu razvoju tega območja," je Cerar poudaril od odprtju.

Skrb za uveljavljanje in podpiranje naših narodnih skupnosti je zato po njegovih besedah skupna odgovornost obeh držav in FJK. Slovenija ceni reden odkrit in konstruktiven dialog z Italijo in deželo o odprtih vprašanjih in izzivih, s katerimi se sooča slovenska narodna skupnost v Italiji, je poudaril.

"Redna srečanja so pomembna za ohranitev zaupanja med državniki in državljani, še toliko bolj v časih, ko se težka poglavja iz preteklosti znova obujajo v politiki in se na ta način želi vplivati na odnose med državama in na položaj slovenske manjšine," je izpostavil minister.

Kot so še navedli na MZZ, se je Cerar pred odprtjem novih prostorov konzulata s predsednikom FJK Fedrigo pogovarjal o pomenu sodelovanja z deželo za krepitev položaja manjšine. Izrazil je pričakovanje, da bosta deželna vlada in predsednik še naprej pozorna na specifičen položaj slovenske narodne skupnosti.

"Veseli nas, da si bo deželni predsednik še naprej prizadeval za konkretno rešitev za izvolitev predstavnika slovenske manjšine v rimski senat in zbornico, kar predvideva zaščitni zakon za slovensko manjšino," je dejal. Slovenski minister je v pogovorih izrazil pričakovanje glede uresničitve zavez Italije do vrnitve stavbe Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti in izpostavil pomembno vlogo dežele FJK pri vračanju objekta.

Sogovornika sta govorila tudi o uvedbi skupnih slovensko-italijanskih policijskih patrulj ob meji. "Slovenija se pridružuje nekaterim drugim sosedam Italije pri tem načinu nadzora meje. S tovrstnim sodelovanjem utrjujemo zaupanje med policijama in državama, predvsem pa sporočamo javnosti, da se nezakonitim migracijam upiramo na način, ki ne bo okrnil bogastva življenja in sodelovanja ljudi ob meji," je dejal slovenski minister.

Miro Cerar in Massimiliano Fedriga, ki sta se prvič srečala januarja letos, sta govorila tudi o bogatem regionalnem sodelovanju med deželo in Slovenijo na področju gospodarstva, kulture, znanosti, turizma. 

Cerar se je pred večernim sprejemom ob dnevu državnosti sestal tudi s predstavniki slovenske manjšine v Italiji, deželnima svetnikoma Igorjem Gabrovcem in Danilom Slokarjem ter predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenijo Dobrila in predsednikom Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walterjem Bandljem. Z njimi je govoril o aktualni problematiki in institucionalnih problemih delovanja manjšine.

V sredo pa se bo minister v Trstu udeležil še zasedanja Srednjeevropske pobude, kjer se bo predvidoma na dvostranskem pogovoru srečal tudi z italijanskim zunanjim ministrom Enzom Moaverom Milanesijem, so še sporočili z MZZ.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija