ČASAR IN PUČKO S KOPRSKEGA SODIŠČA ODKORAKALA NASMEJANA: Oproščena v zadevi Beltinci

Kronika

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar in nekdanji izvršni direktor v Luki Milan Pučko sta bila v ponovljenem sojenju v zadevi Beltinci na koprskem okrožnem sodišču danes oproščena obtožb. Sodišče je ob tem Luko Koper napotilo na pravdo, stroški postopka pa bodo bremenili proračun. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Robert Časar (na manjši fotografiji)

Kot je danes ugotavljal sodnik Matej Štros, so vse stvari okoli inkriminiranega posla tekle brez posebnosti in nihče ni imel pripomb. Ne ostali člani uprave ne nadzorni svet niso reagirali, noben račun ni bil zavrnjen.

Je pa Štros izrazil dvom v izvedljivost samega projekta logističnega centra. Kot je dejal, kaže, da je bil celoten projekt goljufija, a sam vidi veliko težavo, kako to dokazati. Brez pravne podlage oz. posebnega zakona, kakršen je bil pripravljen v primeru Magne, sam tudi ne ve, kako bi lahko Luka Koper sploh pridobila vsa potrebna zemljišča.

Tožilka Barbara Milič Rožman je že napovedala pritožbo. "Preseneča me, da je sodišče postavilo obrazložitev oz. svojo logiko na bistveno drugačne temelje, kot je bilo to po prvem sojenju," je povedala po razsodbi.

Milič Rožmanova je sicer v zaključnih besedah poudarila, da so bile cene storitev, ki jih je Luka izplačala Graj Inženiringu, tri do štirikrat višje, kot določa pravilnik o tovrstnih delih in ki omogoča največ štiriodstotno provizijo. Graj Inženiring pa se je očitno z deli, ki jih je opravil na nepremičninah obeh obtoženih, oddolžil za pridobljen posel oz. premoženjsko korist, ki naj bi znašala okoli milijon evrov.

Tožilka je sodišču predlagala, da Časarju izreče tri leta in šest mesecev zaporne kazni, Pučku tri leta in pet mesecev, obema pa tudi denarno kazen, odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, Časarju pa še prepoved opravljanja poslovodske funkcije za dobo petih let.

Časar je po razsodbi povedal, da je ponovljeni postopek "dokončno dokazal, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno". "Tožilka je predlagala vse možne dokaze, vse je sodišče dovolilo, jih izvedlo in skladno z razveljavitveno sodbo višjega sodišča ... ni bilo ugotovljene nobene škode oz. nobenih nezakonitosti".

Kot je opozoril, se po njegovih informacijah projekt logističnega centra pri Beltincih zdaj nadaljuje. "Tisti, ki so bili v Luki, so pravzaprav prizadejali Luki ogromno škodo, ker je to zemljišče stalo in se ni nadaljevalo projekta zgolj zaradi dejstva, da se pod narekovaji Časarju dokaže, da je storil neko škodo," je dodal.

Po tistem, ko sta bila v prvotnem sojenju Časar in Pučko spoznana za kriva očitanih kaznivih dejanj, je višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Časar je bil v prvem sojenju zaradi zlorabe položaja obsojen na dve leti in tri mesece zapora, Pučku pa je prvostopenjsko sodišče zaradi zlorabe položaja in pomoči pri tem dejanju prisodilo dve leti zapora.

Po obtožnici naj bi se Časar in Pučko ter Jožef Hozjan in Robert Graj, ki sta krivdo priznala, pri načrtovanju investicije v zaledni logistični terminal Luke pri Beltincih dogovorili, da bo Inženiring Graj Luki Koper zaračunaval previsoke cene svojih storitev, v Luki pa da ne bodo preverjali opravljenih del. Graj naj bi izdajal napihnjene račune ali pa račune za storitve, ki so bile že plačane oz. niso bile izvedene. Pučko naj bi brez preverjanja odobril izplačilo. Očitana protipravno pridobljena premoženjska korist naj bi skupno dosegla več kot milijon evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  01 .03. 2022 ob  08: 22
zdej pa hitro tožit državo za vse krivice in seveda odškodnino v evrićih tam cca 879.512 uerov bi bilo okej
a je že kdaj bil kdo fajn obtožen ne le da gre v zapor (sej vsi vemo da imajo vikend paket in dopust in praznike doma - ti kao gospodarski prestopniki)
ampak da bi jim kdo bil sposoben pobrat premoženje eeee tega pa ne
niti toliko niso vešči da ne vidijo kako pred nosom organom prepisujejo premoženje na svojce, pravi šturmtruppen smo
sej nam je prou naj nam vse vzamejo požrešnežin moralno etični ljudje tipa simonovič prav nam je take volimo
Istriano |  28 .02. 2022 ob  15: 41
Vsi so nedolžni. Ne vem, kako se lahko sploh dvomi v take vrhunske managerje, da bi si vzeli kakšen cent.