BRŽAN SE JE DISTANCIRAL OD NOVEGA GIBANJA: "Naša lista ciljev na državni ravni nima"

Slovenija

V Sloveniji je nastalo novo gibanje Povežimo Slovenijo. Kot sporočajo, se za sodelovanje v gibanju in na skupni listi za parlamentarne volitve dogovarja več strank, skupin, lokalnih list in posameznikov različnih vrednostnih in političnih pogledov. Program njihovega povezovanja je ustava, zgled pa pozitivne prakse drugih držav, predvsem Avstrije.

Aleš Bržan

Pobudnica in koordinatorka gibanja je podpredsednica Zelenih Slovenije Nada Pavšer, ki verjame, da lahko skupna lista na volitvah dobi vsaj 20 odstotkov glasov. Kot je dejala na današnji predstavitveni novinarski konferenci, je odziv na idejo zelo pozitiven. Predsednik Zelenih Andrej Čuš je prepričan, da bo šlo za zgodbo o uspehu.

Po njegovih besedah sta sodelovanje v gibanju potrdila izvršni odbor Zelenih in glavni odbor SLS. V vabilu na današnjo predstavitveno novinarsko konferenco pa so med tistimi, ki se dogovarjajo za sodelovanje, navedli tudi Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja, Celjsko županovo listo Bojana Šrota, listo koprskega župana Aleša Bržana, pa tudi predsednika vladne SMC Zdravka Počivalška.

Med posamezniki, ki so nastopili tudi v predstavitvenem videu gibanja, pa so med drugim tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča in svetovalec predsednika republike Ernest Petrič, predsednik obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, predsednik medobčinskega društva slepih in slabovidnih Slovenije Luj Šprohar, pevec in skladatelj zabavne glasbe Oto Pestner ter judoistka Lucija Polavder.

Kot je dejal Čuš, v gibanje Povežimo Slovenijo vabijo ljudi različnih svetovnonazorskih opredelitev in razmišljanj. V zadnjih dneh in tednih so zato potekali številni pogovori.

Poudaril je, da je po njihovem mnenju negativizma in negativnih stvari dovolj. "Verjamem, da smo Slovenci zelo solidaren narod, vedno znamo stopiti skupaj, edino politika je tista, ki nas po nepotrebnem deli. Zato prihaja do veliko razočaranj, nelagodja, po drugi strani to prinaša tudi situacijo, ko kar vsak drugi državljan ne gre na volitve, niti ne pomisli, da bi šel," je dejal.

Pojasnil je, da želijo slovensko politiko zato spodbuditi k sodelovanju in dati podporo dobrim predlogom, ne glede na to, od kod pridejo, ter omogočiti prostor ne le političnim strankam, ampak tudi civilni družbi, pa naj gre za socialno ogrožene skupine, športnike, podjetnike, mlade ali upokojence ...

Andrej Čuš

Ob tem, da so zelo različni, je to, kar jih povezuje, slovenska ustava, v izvedbenem smislu pa tudi dobre prakse iz sosednje Avstrije, je pojasnil predsednik SLS Marjan Podobnik. Verjame, da bodo mnogi, predvsem mnogi, ki doslej niso šli na volitve, v tem videli priložnost, da podprejo tako povezovanje, "da delujemo za tako državo, kot smo si jo predstavljali pred 30 leti".

Čuš je pri tem poudaril, da niso "neka zgodba od drugih ali s kakšnih kleti". Ponudili bodo tudi svojega kandidata za mandatarja, s čimer želijo "preseči to, kdo je za koga in kdo proti komu, ne le pred volitvami, ampak tudi po njih".

Pivčeva se ukvarja z ustanovitvijo svoje stranke

V vabilu na današnjo novinarsko konferenco so med tistimi, ki se dogovarjajo za sodelovanje, sicer navedli tudi nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, a je ta sporočila, da z ekipo zaključuje aktivnosti za ustanovitev stranke, ki je predvidena po izboljšanju zdravstvene situacije v državi, ko bodo lahko organizirali ustanovni kongres. V tej fazi pa se ne povezujejo z nobeno drugo politično stranko.

Aleksandra Pivec

"Vsakršno namigovanje o priključevanju in povezovanju s katerokoli drugo politično stranko ni resnično in ga kot takega zavračamo. Naša želja je samostojno delo in povezovanje tistih ljudi, ki želijo proaktivno sodelovati v zagotavljanju boljše Slovenije in življenja v njej. Pozdravljamo pa povezovalno politiko," je sporočila ekipa Pivčeve.

V stranki Dobra država so pojasnili, da jim je bila pobuda Povežimo Slovenijo neformalno predstavljena v prejšnjih tednih, a "brez sodelujočih, programa, ciljev". "Podpiramo vse pobude, ki razbijajo trenutno levo-desno polarizacijo, ne podpiramo pa ljudi, struktur, ki so vpletene v koruptivna dejanja, predvsem pa ne podpiramo pobud, ki nimajo programa, ključnih točk morebitnega sodelovanja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Bržan zavrača povezavo

Po objavi novice z novinarske konference gibanja Povežimo Slovenijo, se je koprski župan Aleš Bržan od novonastalega gibanja distanciral. "Lista Aleša Bržana je lokalna zgodba, nastala za normaliziranje in urejanje občine Koper. Mislim, da nam to počasi in vztrajno tudi uspeva, kljub temu pa nas čaka še precej dela tu, zato ciljev na državni ravni naša lista nima," je zapisal na Facebooku in dodal, da "tudi povezovanje oz. dogovarjanje za nastop na državnozborskih volitvah ne obstaja".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .01. 2021 ob  18: 36
sami poštenjaki so se zbrali, da njih sposobnosti sploh ne omenjamo....
Lili |  27 .01. 2021 ob  15: 04
-6
hahahaha,,,Bržan!
Za začetek naj se vrne v svoje telo in naj začne delat, za kar je bil izvoljen!
Aja...sori... on je svoje že naredil.. Njegova figurica je bila potrebna samo in le da se vrže popota iz prestola..točno.. on je le comparsa..na sceni. Upam, da res ne misli, da ima neko funkcijo.
Ištrijan |  27 .01. 2021 ob  11: 30
Čim vidim Podobnika, ki rine zraven oz. v politiko, se mi takoj zatemni. Da pa bi se on primil kakšnega RESNEGA dela pa mu ne pride niti kaj pameti.
Vsi ti ničeti (Podobnik, Pivec, Čuš, Kangler, Petrič, Počivavšek,...........pravi dream team) bi radi flancali monade iz naslonjačev in za to bi radi bili še dobro plačani......SMRADI!!

Ma komu pri zdravi pameti sploh pride na kraj pameti, da bi ji dam kanček podpore?! Od kar so živi so v politiki in pri državnem proračunu, koristnega za drugega pa še niso naredili!!!!
vseved |  27 .01. 2021 ob  07: 51
Same smeti iz Janševe kante za odpadke.
cazzimperio  |  26 .01. 2021 ob  22: 01
11
Zeleni Slovenije?
Nihče ne potrebuje še ene KULO stranke.
Potrebujemo stranko svobodne ISTRE!
Monteverdi |  26 .01. 2021 ob  21: 26
11
Sami "uveljavljeni" kalibri, sploh Podobnik , Pivčeva, Kangler, Čuš .......