BRŽAN O KANDIDATURI EPK IN PISMU DIREKTORJEV JAVNIH ZAVODOV: "Za včerajšnje pismo jih je lahko sram" (VIDEO)

Piran

Kandidatura Pirana skupaj z ostalimi istrskimi občinami za evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 bo brez sprejete skupne kulturne strategije okrnjena in verjetno manj konkurenčna od kandidatur tekmecev, je v imenu vseh štirih obalnih županov ocenil koprski župan Aleš Bržan. Ob tem je obžaloval javno pismo direktorjev kulturnih ustanov.

Piranski občinski svet je namreč na ponedeljkovi izredni seji sicer potrdil kandidaturo za EPK, ne pa tudi s kandidaturo povezane istrske kulturne strategije.

Kot je v današnji izjavi za medije ocenil Bržan, bo skupna kandidatura štirih istrskih občin brez omenjene strategije "okrnjena in verjetno manj konkurenčna od kandidatur tekmecev". Župan sicer ni želel špekulirati o tem, kaj bo to pomenilo za sam izbor EPK, a je dodal, "da bo moral Piran najprej dvigniti raven svoje politične kulture, preden se bo lahko ovenčal z nazivom evropska kulturna prestolnica".

Aleš Bržan

Bržan je še ocenil, da so piranski svetniki sicer glasovali za kandidaturo, je pa niso podprli, saj ji z nesprejetjem kulturne strategije niso dali kar največjih možnosti za uspeh.

Bržan se je ob tem zahvalil koprskim občinskim svetnikom, ki so na ponedeljkovi seji tako kot njihovi kolegi v Izoli in Ankaranu soglasno potrdili istrsko kulturno strategijo in skupno kandidaturo za EPK.

Odzval se je tudi na javno pismo direktorjev osmih kulturnih ustanov iz tega območja, ki so izpostavili, da je bila strategija pripravljena mimo vseh relevantnih deležnikov. Gre za direktorje in direktorice Pokrajinskega arhiva Koper, Gledališča Koper, Obalnih galerij Piran, Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, Pokrajinskega muzeja Koper, Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Piran, Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Župan je izrazil presenečenje nad pismom direktorjev, ki so po njegovih besedah imeli prav vsi možnost sooblikovati kulturno strategijo. K temu so bili tudi večkrat pozvani in posamezni direktorji so se udeležili delavnic, njihove predloge pa so tudi upoštevali.

Bržan je obžaloval, da podpisniki javnega pisma niso bili bolj aktivni, ko je bil čas za to in bi lahko pomagali izdelati še boljši dokument. "Pravzaprav se pritožujejo nad nami, da ni bilo opravljeno delo, ki bi ga morali opraviti sami. Zato jih je za včerajšnje pismo iskreno lahko sram," je nadaljeval Bržan. Kot je dodal, mu bodo morali v prihodnjih dneh tako pojasniti, v katerih delih nova kulturna strategija ni bila usklajena s strateškimi načrti za delovanje njihovih javnih zavodov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  25 .11. 2020 ob  22: 51
-3
Verjetno je strategijo pisal kar med izvedbo participativnega proracuna, potem ko je zavil panin Alesu kot v studentskih casih- funcionarskih prevar. Popoln fiasko!!
Olgo Franco |  25 .11. 2020 ob  22: 48
-3
Borut Jerman ne more bit lider, kateremu se zaupa tako zahtevno nalogo. Ni sposoben tega, ostali umetniki in direktorji ga ne cenijo, posledica tega je javni linc slabo zastavljenega projekta tako vsebinsko, financno kot tudi casovno. Zanimivo bi bilo videti izplacane honorarje do sedaj ter katero postavko v proracunu bo obremenila ta neuspela avantura. Erar- transferji PinijQuery112305602756815475624_1606340487509
frikofrkic |  25 .11. 2020 ob  08: 18
13
Bržan je umirjen. Ampak ko ugrizne, boli več kot popotovo klanfanje.
Gabrijel |  24 .11. 2020 ob  21: 22
28
Meira Hot, Denis Fakin, Marko Jurišević, Dina Kolar, Katja Blažič, Kristijan Cerovac, Gabriel Franca, Lara Fojan Zanutto, Davorin Petaros, Nevenka Kavčič, Radić Savo ter direktorji javnih zavodov... vaših podlih dejanj ne bomo nikoli pozabili! Nikoli!
Tiramola  |  24 .11. 2020 ob  20: 05
Ne vem, če spada dvodnevna parada Harvey Devidson motoristov med kulturne dogodke. A nekaj takega se ne zgodi kar tako.
Motoristi so se obnašali kulturno.... Lp
nylarazgotra |  24 .11. 2020 ob  18: 51
Glede kulture tudi v Kopru bi bilo za počistiti najprej pred svojimi vrati. Razpustili smo staro porodnišnico, Pretorsko palačo, kjer zdaj domujejo fiksarji ki ne plačujejo najemnine.Titov trg je zvečer v temi da te je strah hoditi (Trg duhov), da ne govorimo o "Loggi" ki vidno propada. Vse te ustanove(jih je še nekaj) bi lahko bile biser kulture Kopra in so v rasulu. Torej, najprej je potrebno urediti v svoji občini in komaj potem se potegovati za "mesto kulture". Sama gledam propadajočo kavarno" Loggia"ki je bila pred tridesetimi leti biser centra Kopra, zdaj pa je razstavni prostor brez gretja, brez kavarne, kjer spijo brezdomci ki v jutranjih urah sušijo svoje umazane nogavice ob zidku. Ne verjamem da ne obstaja gostinec ki bi uredil notranjost kot se spodobi, vzpostavil ponovno urejeno kavarno(ta do sedaj je bila urejena kot diskoteka v 80 letih), seveda ob razstavi. Marsikdo bi spil kavo in si ogledal še razstavo in spomladi zvečer sedel ob kakšni prijetni glasbi z aperitivom v roki. Potrebno se bo zbuditi iz večnega spanja in to zelo hitro. Ne vem če o Loggi obstajajo kakšni skriti načrti ali o neostveljenem trgu, ampak trenutni zgled sigurno ni za kandidaturo za Evropsko mesto kulture.
Alex |  24 .11. 2020 ob  18: 37
-22
Bržan - pajac
Tiramola  |  24 .11. 2020 ob  17: 22
39
V Piranu skrbijo predvsem za svoje riti. Za kulturo jim je malo mar.
Skrbijo, da se nič ne dogaja.
Skrbijo za polnjenje žepov privatnikov, radi imajo črne gradnje, lupijo občane z kasiranjem parkirišč, imajo največ drogerasev na število prebivalcev, ne zidajo stanovanj za potrebne občane, in, in, itd...
GZP gre po poti SDja..... Desetletja nič.
Nameščajo svoje ljudi v javna podjetja. Zaposlujejo kosovare, domači pa dobijo odpoved.... Lp
Bella |  24 .11. 2020 ob  17: 12
In ti, Bržan - ce te je kaj v hlacah, zamenjaj direktorje, postavi svoje in sebi lojalne, ki bodo sprovajali tvojo vizijo. A ja, saj res, ti ne ves kaj je vizija
Bella |  24 .11. 2020 ob  17: 08
41
Teh 8 se boji, da bi se v vreco s šoldi vrinil se eden, ki bi jim odžrl odtlej 1/9.
En kup teh poznam - dolce far niente, zaprti v svojih ustanovah, ki jih nihce ne obiskuje. Kaksna je Gamboz in njena ekipa pa ne vem, dejstvo je, da so vsi ti pripeti na drzavne jasli - tudi zdaj, ko smo stevilni izgubili delo oni mirno prejemajo placo kovid dodatek in molijo, da traja virus do penzije...
kokodek |  24 .11. 2020 ob  16: 53
34
nič hudega, bomo pa kandidirali evropsko prestolnico nekulture, zmaga zagotovljena
vseved |  24 .11. 2020 ob  16: 19
22
Bržan , Boris bi takoj vse nagnal!
1