Brez signala bi lahko ostalo do 50.000 gledalcev

Slovenija

Po prenosu komercialnih televizijskih signalov z multipleksa A na multipleks C bi lahko na Primorskem ostalo brez možnosti sprejema komercialnih programov do 50.000 gledalcev. Signal multipleksa C je namreč moten s strani italijanskih operaterjev do te mere, da je sprejem onemogočen.

Razlog za prehod komercialnih programov z multipleksa A na multipleks C je v lanskem letu spremenjeni zakon o digitalni radiodifuziji, ki ne dovoljuje več oddajanja komercialnih programov v multipleksu A, je na vprašanje o razlogu prenosa signala za STA povedal direktor OE Oddajniki in zveze RTV Slovenija Miran Dolenec. Slednji je bil v skladu z razpisnimi pogoji Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) zgrajen in operativen 14. oktobra letos.

Multipleks C ima nekaj odstotkov manjšo pokritost območja Slovenije kot multipleks A. Omrežje je možno razširiti, vendar se morajo s širitvijo strinjati vsi komercialni programi v multipleksu C. "Na podlagi klicev gledalcev s teh območij sestavljamo seznam dodatnih oddajnih točk, ki jih bomo predlagali komercialnim programom," je še zapisal Dolenec.

Prihaja do zapletov

Na Primorskem prihaja do zapletov, ker italijanski operaterji uporabljajo frekvence, ki so po mednarodnem načrtu dodeljene Sloveniji. Za reševanje te težave je pristojen Apek, ki problema motenj s strani Italije ne uspe rešiti že dlje časa, zato na RTV Slovenija menijo, da je nujno, da se v reševanje te težave vključijo tudi pristojna ministrstva in vlada.

Manjši del primorskih gledalcev bi se lahko izognil motnji italijanskih postaj z ustrezno namestitvijo in usmeritvijo zunanje antene. Večji del, predvsem tisti, ki živijo v blokih in stolpnicah, pa te možnosti nimajo in bodo primorani čakati na rešitev na nivoju države, še pravijo na nacionalni televiziji.

Agencija je medtem pojasnila, da večkrat letno opravlja natančne meritve radiofrekvenčnega spektra ob italijanski meji in vse ugotovljene motnje dosledno prijavlja italijanski administraciji. Opravljali so jih tudi v začetku oktobra na širšem področju Kopra in Nove Gorice ter ugotovili, da je na lokacijah, kjer je dovolj koristnega signala, možno zagotoviti kakovosten sprejem multipleksa C.

"Operater omrežja RTV Slovenija ima možnost, da na prizadetih območjih do odprave motenja začasno dodatno izboljša sprejem s povečanjem jakosti koristnega signala, kar lahko zagotovi s povečanjem oddajne moči ali pa s postavitvijo začasnih dodatnih oddajnikov, ki bi prizadeta območja dodatno pokrili s signalom omrežja multipleks C," so še prepričani v Apeku.

RTV Slovenija poslala predlog, ki bi začasno rešila to težavo

RTV Slovenija je na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je pristojno za to področje, posredovala tudi predlog, ki bi takoj začasno rešil to težavo: "Apek bi nam moral dovoliti še naprej oddajanje komercialnih programov v multipleksu A na zahodnem delu Slovenije, vendar bi bila takšna rešitev v nasprotju z v lanskem letu dopolnjenim zakonom o digitalni radiodifuziji. Takšna rešitev bi bila v uporabi do uvedbe kakršne koli druge variante, ki bi gledalcem omogočala nemoten sprejem." Na odziv ministrstva še čakajo.

Z omenjeno problematiko je Apek že seznanil pristojna ministrstva in vlado. V agenciji so prepričani, da reševanje te problematike zahteva aktivno vlogo diplomacije in drugih državnih organov, saj po dosedanjih izkušnjah Italija zgolj na podlagi prijav motenja in pozivov agencije k spoštovanju sporazumov ni pripravljena ukrepati. Agencija prav tako nima možnosti neposrednega vpliva na motilne postaje, saj se le-te nahajajo v drugi državi.

anten-man |  18 .10. 2013 ob  10: 18
Oddajna moč na Nanosu je premajhna. Če lovim Mux-A, bi moral z istega oddajnika loviti tudi Mux-C.
Na kanalu 22 ni (v Izoli) nobenih motenj italijanskih postaj. ( sploh nihče ne oddaja na 22. kanalu).
mejak |  17 .10. 2013 ob  23: 01
Meja na Črnem kalu...
zamejski slovenec |  17 .10. 2013 ob  22: 09
popolni mrk v zamejstvu
Opazovalec |  17 .10. 2013 ob  19: 15
Pri nas je black out!
pino |  17 .10. 2013 ob  17: 42
jaz ne vidim več teh jajc od poptv. in v redu je tako