Rim ohromila protivladni protest in stavka v javnem prometu

Stavka zaposlenih v letalskem in lokalnem prometu je danes v delu Italije povzročila številne nevšečnosti. Samo na rimskem letališču Fiumicino so odpovedali več kot 140 letov. V Rimu se je poleg tega več tisoč ljudi na poziv največjih sindikatov zbralo na protestu proti varčevalnim ukrepom vlade.

Na letališču Fiumcino so odpovedali 143 letov, večinoma letalske družbe Alitalia. Zaradi stavke zaposlenih v javnem prometu v Rimu in drugih večjih mestih, med drugim v Milanu, Palermu in Neaplju, iz države poročajo tudi o številnih zamudah vlakov in motnjah V avtobusnem prometu.

V prestolnici so k motnjam javnega prometa prispevali še množični protesti sindikatov Cobas, CUB in USB. Med protestniki so bili gasilci, javni uslužbenci, zaposleni v jeklarski industriji in študenti.

Protestirali so proti varčevalnim ukrepom vlade premiera Enrica Lette in proti po njihovem prepričanju "pogubni socialni politiki" na račun delojemalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestniki naj bi se na trgih utaborili do sobote, ko so v Rimu predvideni novi množični protesti. Predvsem v luči napovedanih protestov levih aktivistov so oblasti sprejele stroge varnostne ukrepe.

Policija se namreč boji, da bi lahko med protesti - med drugi proti gradnji proge za hitro železniško povezavo med Torinom in Lyonom - prišlo do izgredov.