Bratuškova in Čufer v ponedeljek na investicijski konferenci v Milanu

Premierka Alenka Bratušek, minister za finance Uroš Čufer in predstavniki javne agencije Spirit Slovenija bodo v ponedeljek v Milanu italijanskim vlagateljem predstavili privatizacijo državnih deležev v izbranih slovenskih podjetjih. Gre za tretjega v nizu podobnih dogodkov. Prva dva sta bila v Düsseldorfu in Parizu, četrti pa bo v torek v Moskvi.

V kabinetu predsednice vlade poudarjajo, da je investicijska konferenca v Milanu za Slovenijo izjemnega pomena, saj sta državi pomembni gospodarski partnerici, blagovna menjava med državama pa obsega skoraj 6,5 milijarde evrov. Dodatni pomen bo dogodku vnesla tudi udeležba italijanskega premiera Enrica Lette.

Kot pojasnjujejo v kabinetu Bratuškove, dosedanji italijanski partnerji Slovenijo prepoznavajo kot privlačno destinacijo za širitev svoje dejavnosti. Pri tem izpostavljajo motivirano delovno silo, jezikovne sposobnosti, dobro davčno okolje, dobro geografsko lego, izvozno orientiranost, inovativnost ter druge dejavnike.

Med večjimi italijanskimi naložbami v državi so na primer v bančnem sistemu Banka Koper in posredno Unicredit banka Slovenije, zavarovalnica Generali, industrijsko podjetje Julon ter zadnji primer neposredne naložbe - proizvodni obrat italijanske družbe Cecomp. Italija je bila ob koncu 2012 s skupaj skoraj 820 milijoni evrov tujih neposrednih naložb tretja največja vlagateljica v Sloveniji.

Z investicijsko konferenco namerava vlada gospodarsko sodelovanje med državama še okrepiti. Ob robu investicijske konference bosta državi podpisali tudi pristopno pogodbo Slovenije za sodelovanje na svetovni razstavi Expo Milano 2015.