Boštjan Nachbar sklenil reprezentančno kariero

Kar je bilo več ali manj jasno že po evropskem prvenstvu v Sloveniji, je danes potrdila tudi Košarkarska zveza Slovenije. Boštjan Nachbar po 58 nastopih in 573 doseženih točkah ne bo več igral za slovensko reprezentanco.

Po dolgem in čustvenem eurobasketu je Boštjan Nachbar vse glasneje razmišljal o koncu svoje reprezentančne poti. Kljub vsemu si je vzel nekaj noči za premislek in po slabem mesecu je padla dokončna odločitev. Zdaj je jasno, da ga v dresu slovenske izbrane vrste ne bomo več videli.

"Odločitev sem imel v glavi pravzaprav že pred prvenstvom. Zaradi navijačev in odnosa do Košarkarske zveze Slovenije nisem želel kariere končati naslednji dan po prvenstvu. Dal sem vse od sebe. Če želim še nekaj let vztrajati na vrhunski ravni, bom poleti potreboval počitek. Zdi se mi, da je domače evropsko prvenstvo pravi trenutek za konec reprezentančne kariere," je uvodoma dejal Nachbar.

"Vsake zgodbe je enkrat konec. Ne bi bilo pošteno do soigralcev, trenerjev, vodstva košarkarske zveze in navijačev, da bi zadevo vlekli celo leto. Zahvalil bi se vsem, ki so v vseh reprezentančnih akcijah sodelovali z mano. Od soigralcev, trenerjev in ljudi iz ozadja. Od Beograda naprej je v reprezentanci vladalo še posebno vzdušje. V reprezentančnem dresu sem se veliko naučil, veliko dobil in imam čudovite spomine. Nikoli ni bilo nikakršnih zamer in smo veliki prijatelji. Še poseben poklon pa si zaslužijo navijači, ki so res nekaj posebnega. Tako pozitivnih navijačev nima nobena reprezentanca na svetu," je še dejal priljubljeni Boki.

Boštjan Nachbar se je od reprezentance poslovil z 58 uradnimi nastopi, na katerih je dosegel 573 točk. Nastopil je tudi na obeh svetovnih prvenstvih na Japonskem in v Turčiji, najlepše trenutke pa je doživel povsem na koncu na domačem evropskem prvenstvu, kjer je bil del vseslovenske košarkarske evforije.

Svojo člansko reprezentančno pot je Nachbar začel v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2001 v Turčiji. Tako je bil v postavi moštva že jeseni leta 1999 proti Portugalski in Makedoniji, prve štiri točke v dresu članske izbrane vrste pa je dosegel 1. decembra leta 1999 v Radovljici, ko je Slovenija s 93:60 ugnala Islandijo. Za Slovenijo, za katero je vedno igral s srcem in dušo, pa je zadnjič zaigral proti Ukrajini. To je bilo 21. septembra letos, ko je Slovenija z zmago 69:63 osvojila peto mesto na EP.

car |  16 .10. 2013 ob  07: 37
Škoda. Hvala ti za vsak koš in srčno minuto, ki si jo pustil v slovenskem dresu...
Slovenac |  15 .10. 2013 ob  18: 51
-1
..je bla ura.