Danes začetek košarkarske evrolige in evropskega pokala

Zaživela bodo košarkarska igrišča v evroligi in evropskem pokalu. Edini slovenski predstavnik v najmočnejših klubskih tekmovanjih bo Union Olimpija, ki bo ob 20.30 v Stožicah gostil italijanski Varese.

Ljubljančani bodo po dolgih letih neprekinjenega nastopanja v evroligi v tej sezoni igrali v drugem kakovostnem razredu evropske košarke, ki pa še vedno ponuja vrhunske dvoboje. Še posebej v skupini C, v kateri je Union Olimpija, saj je ena najmočnejših; v njej so še Valencia, Pariz, Asvel in nemški Ulm.

Cimberio Varese je petkratni evropski, večkratni italijanski prvak, letos pa je igral v kvalifikacijah za evroligo. Lani je nastopil v polfinalu italijanskega prvenstva in izpadel proti kasnejšemu zmagovalcu iz Siene, novo sezono pa je v domačem prvenstvu začel z visoko zmago ter porazom v superpokalu. Povsem obratno kot zeleno-beli, ki so v superpokalu premagali Krko, prve tri tekme v ligi Aba pa zapustili sklonjenih glav.

Poleg 48 ekip v evropskem pokalu bo tekmovanje v evroligi začelo še najboljših 24 moštev Evrope. Med elito bo imela Slovenija šest igralcev; Erazem Lorbek in Boštjan Nachbar bosta nastopala za FC Barcelono, Mirza Begić za evropskega prvaka Olympiacosa, Gašper Vidmar bo nosil dres Fenerbahčeja, Zoran Dragić Unicaje in Jaka Blažič Crvene zvezde.

Drugi slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih je državni prvak iz Novega mesta, ki pa bo z nastopi v pokalu eurochallenge začel šele 5. novembra.