BORUT PAHOR ZA NEW YORK TIMES: "Evropska unija se je znašla v slepi ulici"

Svet

Predsednik republike Borut Pahor meni, da se je Evropska unija znašla v slepi ulici, kar se deloma kaže v njeni manjši učinkovitosti in razočaranju Evropejcev. V prispevku, objavljenem v četrtkovi izdaji ameriškega časnika New York Times, se zato zavzema za preporod evropske ideje in nove koncepte, kar bi omogočilo nadaljnjo rast unije.

Borut Pahor

"Ostajam predan federalist, a celo tisti, ki se zavzemamo za bolj povezano Evropo, ne moremo biti zadovoljni s trenutnim zastojem ter splošnim pomanjkanjem razvoja in učinkovitosti," je zapisal predsednik. Dodal je, da močnejše EU ne zagovarja zato, da bi podprl trenutne zaskrbljujoče razmere, temveč želi doseči preporod evropske ideje in sprejemanje novih konceptov za njeno nadaljnjo rast.

Nadaljeval je, da je ob pomanjkanju iznajdljivosti in prepričljivosti razumljivo, da se ljudje zatekajo k nacionalnim okvirjem in v njih iščejo odgovore na vsa vprašanja. "A to ni korak naprej. Vračanje k stari evropski geopolitiki ni rešitev za prihodnost, ampak nas opominja na lekcijo, ki je ne bi smeli ponoviti: Delitve nas ne okrepijo, temveč povzročajo neenotnost med ljudmi, ki bi si morali prizadevati za skupen cilj," je menil Pahor.

Prispevek predsednika republike Boruta Pahorja v The New York Times z naslovom Renesansa Evropske ideje. Evropska...

Objavil/a Borut Pahor dne Petek, 11. oktober 2019

Priznal je, da dosežki EU morda trenutno niso najbolj sijajni, a evropska ideja po njegovem ostaja močna in navdihuje. "Ideja evropske integracije je ena najboljših zamisli človeštva in pripravljen sem vse staviti nanjo za dobrobit prihodnjih generacij," je svoj prispevek za časnik sklenil slovenski predsednik.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija