BOJANA BEOVIĆ SVETUJE: "V zaprtih prostorih je še vedno smiselna nošnja zaščitnih mask"

Slovenija

V zaprtih prostorih je še vedno smiselna nošnja zaščitnih mask, sploh v prostorih s slabim zračenjem, poudarja infektologinja Bojana Beović. Po njenih besedah so bolnišnice zaradi širjenja respiratornih obolenj trenutno bolj obremenjene, a je stanje boljše kot pretekla leta, ki jih je zaznamovala epidemija covida-19.

"Malo je treba premisliti, kje smo bili, ali smo bili v stiku s kom, ki je bil bolan, da ne bi potem, ne da bi bolezen že čutili, prenesli virus na druge ljudi," je infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Beović dejala v izjavi medijem. Med zaprtimi prostori, kjer je uporaba zaščitnih mask še posebej smiselna, je izpostavila večje prireditve in javni potniški promet. Ob tem je spomnila na pomen drugih higienskih ukrepov, kot je umivanje rok in prezračevanje.

Trenutno primeri gripe naraščajo, tako kot v letih pred epidemijo covida-19. Pričakovano je, da bo pravi zagon gripa dobila januarja ob nižjih temperaturah, je pojasnila. Zato za ranljivo populacijo priporoča cepljenje. Krožijo tudi druge respiratorne okužbe, med njimi respiratorni sincicijski virus (RSV), še vedno tudi novi koronavirus, za katerim bolniki v manjšem številu še vedno zbolevajo za t. i. covidnimi pljučnicami.

Zato so bolnišnice že precej obremenjene, a vseeno manj kot pretekla epidemična leta. Bistveno manjši je po besedah infektologinje priliv bolnikov, ki potrebujejo kisik ali celo umetno predihavanje. "To pa seveda še ne pomeni, da ne prihaja veliko ljudi, ki so se jim tudi poslabšale kronične bolezni zaradi okužb dihal," je opozorila.

Ob tem je opozorila na stanje na Kitajskem, kjer beležijo veliko število okužb s koronavirusom, kar povečuje verjetnost pojava novih različic koronavirusa. Za zdaj podatkov o morebitnih novih različicah še ni, je dejala. Od pojava morebitnih novih različic bodo namreč odvisne razmere glede epidemije koronavirusa, je pojasnila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bobi |  28 .12. 2022 ob  18: 38
Čarovnico v zapor takoj!!!
td |  28 .12. 2022 ob  17: 27
Je pa res noro, nikjer toliko covid vernikov kot pri nas, morda samo še v Ameriki. Je pa žal tako, če bi človek lahko se pogovarjal razumno z verniki, ne bi bilo vernikov. Ampak tako pač je. Bolezen.
manemebasat |  28 .12. 2022 ob  17: 21
-1
td z vsakim postom dokazuje svojo ignoranco!
ojoj |  28 .12. 2022 ob  07: 12
10
@td za zmeraj bi tebi morali prepovedati uporabo interneta, ker je očitno, da manipuliraš in zavajaš.
Jaz se spomnim kako si žalil in krivil vsakega,ki je mislil s svojo glavo. Vse kar se je pisalo, da cepiva niso testirana, da maske ne šcitijo, da je obstoj virusa vprašljiv vse je je izkazalo za resnico, ti pa še kar nabijaš gluposti. Ups...me prav zanima kako me boš danes etiketiral, ker anticepilec je danes pametna poteza ;)
Bella |  27 .12. 2022 ob  23: 47
19
Beovicka, poglej si video na www.bitchute.com
Komentiraj, ce imas se obraz, cast in se kaj vesti!!!!!
Zvitalisica |  27 .12. 2022 ob  23: 42
23
Ko tole vidim, se mi kar zelodec obraca.Sluzila s nepreverjenimi cepivi in nepreverjenemi informacijami.
Posrala se je na svoj studij in poslanstvo, nima obraza in casti. Ko bo dobila svoja dva metra pod cipreso, bomo povedali, da je bila na strani zla in zasluzkarstva.
Ni treba 30 let v soli hodit, da vemo za higieno, gibanje, kakovostno hrano in mirne zivce!
td |  27 .12. 2022 ob  19: 06
-15
Ta ukrep bi moral veljat zmeraj v časih viroz in drugih bolezni, nima veze covid. Podobno kot je umivanje ali razkuževanje rok, uporaba sterilnih rokavic pri medicinskih posegih, .... Higiena pač. Saj imamo svoj imunski sistem ampak tudi bakterije in virusi imajo svojo evolucijo, kar sicer nekaterim ni jasno. Če bi bil naš imunski sistem vsemogočen, bi bakterije in virusi že zdavnaj izgubili bitko, očitno jo niso in jim je potrebno pomagat z določenimi ukrepi in dejavnostmi.